Bahri Kılınçel

Bahri Kılınçel

Konya’daki Mursi Sevgisi (2)

Konya’daki Mursi Sevgisi (2)

Mısır’daki askeri yönetimin aldığı idam kararları insanlık suçudur asla onaylanamaz. Ben idama karşı bir insanım bu konuda dünyanın neresinde bir insanın canı o an iktidardakilerce alınıyorsa bu katilliktir.

Konya’da  bu konuda farklı bir çelişki vardır. Mısır’da idamlara karşı olanlar  İran’da her gün vinçlerin ucunda sallandırılan  idamlara, Suudi Arabistan’daki, Afganistan’daki diğer İslam ülkelerimdeki idamlara hiç ses çıkarmamaktadırlar. Tıpkı ırakta bir milyon  Müslüman ABD tarafından öldürüldüğünde ses çıkarmadıkları gibi bu yaman bir insani çelişkidir.

İslam dünyasını kasıp kavuran  kaoslar, mezhep çatışmaları, iç savaşlara, kanlar, gözyaşları, canlı bombalar  hep  bu İslam dünyasının  tümünün  demokrasiden uzak  diktatörlerce, şeriatcı mezhep ayrımcı yönetimlerce,  yönetiliyor  olmasıdır. Laikliğin olmadığı bir toplumda, demokrasinin yeşermediği bir toplumda, hak ve özgürlüklerin olmadığı, çoğulculuk, katılımcılık, insan haklarının olmadığı İslam dünyasında  İslam’a bağlı, aynı peygambere inanmış  insanların  mezhepçilikte birbirine düşman olması, cennete gitmek uğruna diğerlerini  ibadet ederken öldürmeye kalkışmaları kaçınılmazdır. Artık dünyada  statik toplumlar yok  mübareğe  33 yıl sabreden Mısır halkı Mursi’ye bir yıl müsaade edemedi. Halk artık dünya nimetlerinden eşit yararlanmanın, özgürlüğün, demokrasinin ve insan haklarının  peşinde sanal alem halkın en büyük yardımcısı   bir mesajla milyonlarca mısırlıyı   tahrir meydanına toplayabilen  bir sanal alemin olduğu dünyada Mursi gibi  halkın oyuyla gelip  halk tepki gösterince ben   demokrasiyle geldim . Demokrasi bir trendir istediğim istasyonda inerim diyen diktatörlere artık bu dünyada yer yok. Yeni dikatatörler gelebilir mi  evet İslam ülkeleri yoksulluğu yenmediği sürece, demokrasi ve laikliği beceremedikleri sürece daha çok diktatörler gelir ve giderler ancak kaybeden yoksul mısır halkı olur. Konya’daki  Mursi sevgisi ve hayranlığındaki  tüm herkes   Arap dünyasının neden yıllardır kan ve gözyaşı içinde olduğunu, neden  demokrasiyi  getirmediğini, insan hakları ve evrensel hukukunun bu coğrafyalarda olmadığını,  Arap dünyasındaki zenginliğin neden yoksul Arap insanlarına ulaşmadığını, Arap dünyasındaki  örneğin Suudi Arabistan’da neden hiç   bir zaman İsrail’in Filistin’e  yaptığı zulümlerin  kınanması  gösterisinin yapılmadığını  düşünmelidir.

Sadece şunu düşünelim milyonlar Mursi’nin sarayına yürüseydi ve rejimine son verseydi buna darbe demeyecektik. Mısır’da halk orduyu çağırdı buna darbe diyoruz. Son olarak yüreği insan sevgisiyle dolu olanlar  dünyanın neresinde olursa olsun idamlara karşı çıkalım. İster İran’da, ister Mısır’da, ister başka ülkelerde… Ancak sadece Mursi hayranlığından Mısır’daki idamlara karşı durmak insanlık onuruna aykırıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Bahri Kılınçel Arşivi
SON YAZILAR