Konya’dan Nijer’e uzanan el ‘Dost Eli’

Konya’dan Nijer’e uzanan el ‘Dost Eli’
BM’nin 2005 yılında ‘orada açlıktan ve hastalıktan ölen insanlar var’ demesinin ardından soluğu Nijer’de alan Dost Eli heyeti, bölge insanının maddi ve manevi hamisi olarak gönülleri fethetti

Muhammed Esad Çağla'nın özel haberi

Kamu yararına çalışan dernek sloganı ile yola çıkan Dost Eli Derneği yurtiçi çalışmalarının yanında yurtdışı faaliyetlerinde de bulunuyor. Dernek başkanı Mehmet Seçer, Dost Eli Derneği’nin Nijer’de yürüttüğü son çalışmalar hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.

Mehmet Seçer, “Dost Eli Derneği’nin Nijer’e yardım çalışması 2005 yılında başladı.  Birleşmiş Milletler (BM)’ in ‘orada açlıktan ve hastalıktan ölen insanlar var’ demesinin ardından ‘bismillah’ diyerek yola çıktık. Bizim gittiğimiz dönem de kıtlık dönemiymiş. Tüm sıkıntılara şahit olduk. Gittiğimiz o dönemde bazı bölgelerde gıda dağıtımı gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

“MALTIZ KEÇİLERİ DAĞITIYORUZ”

Bölge insanına sadece maddi ve manevi destek vermekle de kalmadıklarını ifade eden Başkan Seçer, “Biz sadece ayni yardımlarda bulunmuyoruz. Bölge halkının sürekli geçim kaynağı oluşması adına süt verimi yüksek Maltız Keçileri dağıtıyoruz. Nijer’de dağıtmaya başlamış olduğumuz Maltız Keçileri günde 2-3 kilo süt veriyor. Ayrıca doğurganlık oranı yüksek bu keçi türü yılda iki veya üç kez yavruluyor. Şuana kadar verdiğimiz keçi sayısı 20 bini geçti. Bu keçilerin doğurup üremesiyle bu sayı 100 bini geçmiştir. Verdiğimiz keçileri ‘yemeyeceksiniz, satmayacaksınız’ diye bir anlaşma yaptık. Bu anlaşmayı yapmamızdaki amaç; keçilerin ellerinde 2 yıl kalmasıdır. Böylece keçi sayıları 10-12 olmakta. Tanesini 100 dolara sattıklarında bir aile rahatlıkla o parayla 5-6 ay geçinebiliyordu. Keçi yardımında bulunmak isteyen vatandaşlarımız 250 TL ile keçi bağışında bulunabilir. Bizlerin keçi yardımı başlatmasından sonra, BM başta olmak üzere yurtiçi ve yurtdışından dernek ve topluluklar da keçi dağıtımı yapmaya başladı” diye konuştu.

DİBEK GİTTİ KONYA GELDİ

Nijer’de kadınların taneli yiyecekleri ezip un haline getirmek için kullandıkları dibek (büyük havan) yerine Konyalı dökümcü bir iş adamının alternatif ve faydalı bir çözüm üreterek, “Konya” adı verilen öğütücüyü geliştirdiğine dikkat çeken Seçer, Konya’nın Nijer’e gitmesinin ardından kadınların rahatladığını söyledi. Başkan Seçer, “Geçen sene bizlerle beraber Nijer’e gelen iş adamı Mehmet Ali kardeşimiz kadınların çektiği sıkıntıyı görmüş ve bu durumdan baya etkilenmiş. Bu insanlara yararım olsun diye kıyma makinesi ve kahve değirmeninin birleşimiyle ‘Konya’yı icat etti. Arkadaşlarımızın geçen ay bölgeye gittiklerinde ‘Konya’yı da yanlarında götürdüler ve insanlar bu aleti görünce mutlu oldular. İnşallah burada hayırseverlerin desteği ile seri üretime geçip, binlerce adet üreterek o bölgelerde dağıtmak amacındayız” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.