Nimet Dönmez

Nimet Dönmez

Konyalı KOBİ’ler savunma sanayide...

Konyalı KOBİ’ler savunma sanayide...

Konya Sanayisi yıllardır makine sektöründe yaptığı çalışmalarla önemli gelişmeler kaydetti. Özellikle otomotiv yan sanayi ve tarım makineleri konusunda oldukça deneyimli ve başarılı çalışmaları ortaya çıkarıyor.

Konya Sanayisi babadan oğula döneminin tezgah arkasında büyüyen çocuklarından eğitimli patronlar dönemine çoktan geçti. Genç patronlar, artık üretim bantlarındaki ürünlerin yerini bulması, daha geniş pazarlarda yer alma çabasını farklı yönlerden değerlendiriyor. Pazarı büyütürken, hedef  kitleler belirlemek,  doğru alanlarda kaliteli ve marka oluşturmuş olarak yer almak istiyor.

Sanayi Odası sanayicileri yeni pazarlar açmak, onlara önemli alanlarda ürettikleri ürünlerini görebilmeleri için şans oluşturmaya çalışıyor. Bunlar güzel çalışmalar. İnşallah sonuçları da olumlu olur. Tüm bunlara AR-GE çalışmaları da önemli katkılar sağlayacaktır.

Geçtiğimiz gün Konya Sanayi Odası (KSO), 50 kişilik sanayici heyetiyle Türkiye’nin savunma sanayi devleri Aselsan ve FNSS ile Savunma Sanayi Müsteşarlığını ziyaret etti. Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü’nün ev sahipliğinde yapılan ziyaretlere AK Parti Konya Milletvekilleri Uğur Kaleli, Ziya Altunyaldız ve Hüsnüye Erdoğan da katıldı. Aselsan’ı hemen hemen herkesin bildiğini düşünüyorum. FNSS ise paletli ve zırhlı araçlar ile birlikte savunma sanayide silah üreten önemli bir kurum.

Konya Sanayi Odası tarafından kurulan Savunma Sanayi ve Havacılık Kümesi üyelerinin katıldığı ziyaretlerde, KSO Başkanı Memiş Kütükcü, “Konya artık kabuğunu kırdı. Her sektörde iddiamız var. Özellikle savunma sanayinde Ankara’dan sonra bu hinterlantta Türkiye’nin en güçlü üretim kabiliyetine sahip şehriyiz. Dolayısıyla savunma sanayinden daha fazla pay almak istiyoruz. Ayrıca savunma sanayiyle çalışarak, ülkemizin milli projelerine destek vermeyi bir vatan borcu olarak görüyoruz” dedi.

Başkanın açıklamaları umut verici ve güzel. Özellikle yıllardan bu yana otomobil fabrikasının Konya’ya kurulması konusunda atılan adımların boşa çıkmasından sonra böyle bir çalışmanın yapılmasını görmek yeni umutların yeşermesine neden olacak diye düşünüyorum.

Türkiye’nin en büyük savunma sanayi şirketi Aselsan Genel Müdür Yardımcısı yan sanayi firmalarıyla çalışmaya önem verdiklerini, Aselsan’ın her 10 siparişten 9’unu KOBİ’lere verdiğini, Konyalı KOBİ’lerle de daha fazla çalışmak istediklerini söylemiş. Aselsan’ın Konya ile çalışma oranlarında bir yükseliş olduğunu, yapılan açıklamalardan öğreniyoruz. Öyleyse ne diyebiliriz  KOBİ cenneti Konya’da bundan nasiplenecek deriz…

Konya sanayisi savunma sanayisine yaptığı üretimlerle katkıda bulunurken, sanayide ürün çeşitliliği açısından da yeni adımlar atılmış olacaktır. Umalım ki Konya Sanayisi inovatik çalışmalarla kendini aşsın ve yeni projeleri hayata geçirerek kendini yenilemeyi başarsın. Savunma sanayide yapılacak bu işbirliği ticari anlamda Konyalı sanayicilerin beklentilerini karşıladığı gibi, aynı zamanda ülkeye olan sorumluluk Sanayi Odası Başkanı Kütükcü’nün de dillendirdiği gibi yerine getirilecektir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Nimet Dönmez Arşivi
SON YAZILAR