Murat Güzel

Murat Güzel

Konya’nın Çehresi Değişecek

Konya’nın Çehresi Değişecek

Geride bıraktığımız günler hem bir yandan yağmur, hem de ulaştırma ve enerji sektöründeki müjdeli haberler sebebiyle Konya için son derece bereketli, son derece verimli, son derece olumlu geçti.

2-3 gündür ince ince, toprağın ruhuna işleyecek şekilde yağan yağmurla yüzleri gülen çiftçiye kötü haberler de gelmedi değil.

Bu kötü haberlerin başında elbette dünkü gazetemizde yazdığımız gibi gübre fiyatlarındaki aşırı artış geliyordu.

Tamamen yurtdışına bağlı gübre üretiminde Türkiye’nin milli sermayesinin bulunmaması, yurt içinde gübre hammaddesi üreten bir fabrikanın olmayışı, döviz piyasalarında yaşanan son hareketlenmeyle çiftçilerin girdi maliyetlerine olumsuz yansıdı.

Son 10 yılda büyük bir atılım gerçekleştirmiş ülkemizde gübre hammaddelerinin tamamını ithal etme durumunda kalmamız ise kritik sektörlerdeki karar alıcı mercilerin dikkatine ısrarla sunulmalı.

Özel sektörün bu alana yatırım yapmaktan kaçınmasını da doğrusu pek anlamış değilim.

Bu olumsuz durumu şimdilik kaydıyla bir yana bırakarak Ulaştırma, Habercilik ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan ile Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu’nun Konya’da özellikle ulaşım sektöründe verdikleri müjdelerin anlamını fehmetmeye çalışalım.

Konya’da tarım makinesi üreten bir sanayici ürettiği bu makinaları Ermenistan’a, Azerbaycan’a gönderebilmek için kullandığı TIR’lara en az 15 bin dolar masraf etmek durumunda.

Aynı şekilde Mersin’deki limana yük sevk etmek için de aynı sanayici büyük meblağlar karşılamak zorunda kalıyor.

Bakanların verdiği müjdeler bu yüzden önemli.

Hızlı Tren’le Konya bir yandan Mersin üzerinden denize kavuşurken diğer yandan Kayseri üzerinden Orta Asya’ya da ihracat kapıları ardına kadar aralanmış olacak.

Yapılması planlanan Antalya-Konya-Kayseri Hızlı Treni’nin hayata geçmesi bu yüzden Orta Asya’dan Anadolu içlerine uzanan Tarihi İpekyolu’nun bu defa Hızlı Tren’le ihyası anlamına gelecek.

Ayrıca geçen hafta Konya Ovası Projesi Bölge İdaresi Başkanlığı’nda gerçekleştirilen “Karapınar-Ayrancı Termik Santrali” konusundaki tartışmalara ve polemiklere ilişkin çalıştayda da önemli kararların alındığını öğrendik.

Bu kararların da hayata geçmesiyle Konya mega enerji projeleriyle önemli ölçüde çehre değiştirecek.

Söylemek bile gereksiz: Biz bu projelerin takipçisi olmayı sürdüreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Murat Güzel Arşivi
SON YAZILAR