Konya’nın en büyük ilçesi seçime il olarak girmek istiyor

Konya’nın en büyük ilçesi seçime il olarak girmek istiyor
İl olma heyecanını hiçbir zaman yitirmeyen, 80 yıldır il olmayı bekleyen, Türkiye genelinde altyapısı itibariyle il olmaya en hazır ilçe olan Konya’nın Ereğli ilçesi, Mart ayında yapılacak seçimlere il olarak girmeyi umut ediyor

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Türkiye’nin ‘100. Yılında 100 İl’ söylemi, nüfusu ve şehir altyapısı itibariyle il olmaya hazır olan çok sayıda ilçeyi heyecanlandırmıştı.

Konya il merkezine 155 kilometre uzaklıkta olan ve 150 binin üzerinde nüfusa sahip olan ilçesi Ereğli, 2024 yılının Mart ayında yapılacak olan mahalli idareler seçimlerine il olarak girmeyi arzu ediyor. Tarihi geçmişi, sosyo-ekonomik yapısı, ticaret hacmi, ülke ekonomisine sağladığı katkı, önemli bir geçiş güzergahı üzerinde olması, kendine has değerleri, tarımsal verimliliği ve sanayi alanındaki gelişmişliğinin yanında nüfusu itibariyle de Türkiye’nin il olmaya en hazır ilçesi olan Ereğli, il olma hedefine çok yakın duruyor.

Özellikle son dönemde ortaya çıkan söylemlere dayanarak, yaklaşık 80 yıllık bir hayalin gerçekleşmesine çok yaklaşan ve il olma idealini gerçekleştirmeye hazırlanan Ereğli’de bütün planlamalar bu hayalin gerçekleşmesi üzerine kuruluyor.

eregli-il-olmak-istiyor4-003.jpg

BAŞKAN OPRUKÇU: HEYECANLA BEKLİYORUZ

Ereğli Belediyesi’nin ilçenin farklı noktalarında ve farklı alanlarda yaptığı hizmetlerle ilgili ilçe halkını bilgilendirmek üzere yaptığı açıklamalarda “Ereğli’yi vilayet olmaya hazırlıyoruz” vurgusu yapan Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu, kısa bir süre önce katıldığı bir televizyon programında da “Milliyetçi Hareket Partisi’nin büyük çoğunluğu gerçekleşen 2018 seçim beyannamesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında 100 İl taahhüdü var, bu 100 İl taahhüdünün de 2023 yılı içerisinde gerçekleşeceğinden adım gibi eminim. Bunu dua ediyorum, istiyorum, bekliyorum Ereğli İl olsun” ifadelerini kullanmıştı.

eregli-il-olmak-istiyor1.jpg

Şehirdeki yeşil alanlar, parklar, asfalt ve bordür çalışmaları, sosyal aktiviteler gibi çeşitli yatırım, hizmet ve programların icra edildiği programlarda Ereğli’nin il olma hayaline değinen Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu, “İl olma hususunda heyecanlı bir bekleyişe geçtiğimiz bu zamanlarda şehrimizi her manada vilayetliğe yakışır hale getirmeye çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

ahmet-koseoglu.jpg

TYB KONYA ŞUBE BAŞKANI KÖSEOĞLU EREĞLİ’Yİ YAZDI

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Türkiye’nin 100. Yılında 100 İl parolasıyla 19 yeni il önerisi sunması, son dönemde Konya’nın Ereğli ilçesinin hayalinin gerçekleşmesi adına ilçe halkının ve Ereğlililerin heyecanını daha da artırdı. Öte yandan Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şube Başkanı ve aynı zamanda Konya tarihi ve Konya kültürü üzerine kaleme aldığı yazıları ve kitaplarıyla bilinen Yazar Ahmet Köseoğlu 2022 yılında yayınlanan ve şehirlerle ilgili “Kendini Arayan Şehir” adlı kitabında Ereğli’nin il olma hayaline vurgu yapmıştı.

‘Hayal Şehir’ başlıklı yazısında TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, 80 yıldır il olma hayali kuran Ereğli’nin bu hayalini gerçekleştirmeye çok yakın olduğuna işaret etmişti.

turgut.jpeg

BİRÇOK SİYASİ LİDER EREĞLİ’Yİ İL YAPMA SÖZÜ VERMİŞTİ

Ereğli’nin il olma hayali ve heyecanının arkasında yatan gerçeğe işaret eden TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, “Bugün pek çok şehirden daha büyük nüfusa sahip olan, şehir altyapısı ile de birçok şehirden daha gelişmiş olan, sahip olduğu kıymetler itibariyle de vilayet olmayı hak eden Ereğli’ye bugüne kadar çok sayıda siyasi lider il olma sözü vermişti. Tarihe şöyle kısa bir yolculuk yaptığımız zaman, İsmet İnönü’den Celal Bayar’a, Turgut Özal’dan Süleyman Demirel’e kadar Ereğli’yi ziyaret eden her siyasi lider, ilçeyi il yapma sözü vermiş. 1984 yılında yapılan yerel seçimlerde Ereğli Belediye Başkanı seçilen Ali Talip Özdemir, 1987 yılında Anavatan Partisi’nin listesinden Konya milletvekili olarak meclise girdi. Bu dönemde Ereğli’yi ziyaret eden Anavatan Partisi’nin o dönemki Genel Başkanı Turgut Özal, “Verin Ali’yi, alın Vali’yi” diyerek Ereğli halkından genel seçimlerde destek istemiş ve Ereğli’yi il yapacaklarına dair bir söz vermişti. Tabi Ereğli halkı Ali Talip Özdemir’i milletvekili yapacak oyu veriyor ama Ankara’dan Ereğli için bir vali ataması yapılmıyor, yani Ereğli il olmuyor” ifadelerini kullandı.

suleyman-demirel-eregli.jpeg

SÜLEYMAN DEMİREL, ELİNDE PLAKAYI SALLAMIŞTI

Ereğli’yi il yapma sözü veren siyasi liderlerden birinin de Süleyman Demirel olduğuna dikkat çeken TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, “Ereğli’ye siyasi çalışma için giden Süleyman Demirel, miting alanında Ereğli halkına sesleneceği kürsüye bir elinde meşhur şapkası ve diğer elinde ise 83 kodlu bir plaka ile çıkmış ve Ereğli’nin plaka koduna beyan etmişti. Yani Ereğli’yi il yapacağına dair önemli bir işaret vermiş ve Ereğli halkının desteğini istemişti. Bugün de Türkiye’nin 100. Yılında 100 İl söylemleri Ereğli’nin hayallerinin gerçekleşmesi adına heyecanı artırıyor. 80 yıldır var olan bu hayal gerçek mi olur yoksa hayal olarak mı kalır, onu kısa bir zaman içerisinde görmüş olacağız” dedi.

KABUL EDİYORSA AYRANCI DA TEKRAR EREĞLİ’YE BAĞLANABİLİR

Ereğli’nin aynı zamanda sosyal yapısı ve tarihi geçmişi ile de il olmaya en büyük aday şehir olduğuna işaret eden Ahmet Köseoğlu, “Ereğli, sonunda isminde şehir geçen bazı ilçeler gibi Konya’ya yakın değil. Konya’nın karnında değil. Konya’nın ucunda bir ilçe. Şehre uzak ve şehir hüviyetine bürünmüş durumda. Yani Konya’nın karnında değil yanında. Karaman’ın Ayrancı ilçesi, Karaman il olmadan önce Ereğli’ye bağlıydı. Ayrancı halkı bunu kabul ediyorsa, Ereğli’nin il olmasıyla birlikte Ayrancı da tekrar Ereğli’ye bağlanabilir” diyerek sözlerini tamamladı.

RASİM ATALAY

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.