Konya’nın tadı “bamya”

Konya’nın tadı “bamya”
Konya’nın tadı “bamya”

Dilhan Türker /ÖZEL

Mübarek ramazan ayının yaklaşmasıyla hazırlıklara yavaş yavaş başlayan vatandaşlar davetlerin olmazsa olması “bamya”ya yoğun ilgi gösteriyor. 55 yıldır esnaf olan Muhammet Cingilli, bamyanın Konya için çok önemli olduğunu pilavlarda ve verilen davetlerde bamya iyi yapılmamışsa sofranın düşük not alacağını dile getirdi. Cingilli, bamyanın püf noktalarını Konya dışından gelenlere, pişirmesini çok iyi bilmeyenlere en ince ayrıntısıyla anlattığını söyledi. Cingilli, “Dışardan gelenler bilmezler yöresel tadımızı, pişiremezler lezzetli bir şekilde. Bilemeyenler için üzülürüm 5 dakika durun size pişireyim derim. Onlar da zahmet etmeyin derler ama Konya’mızın bamyasının nasıl yapılacağını, en iyi nasıl pişirileceğini o güzelce anlatıyorum” dedi.

EN İNCE AYRINTILARIYLA BAMYA TARİFİ

Bamyanın nasıl pişirileceğini gazetemize anlatan esnaf Cingilli şu ifadeleri kullandı: “Bamyaya sığır eti kullanılmaz çünkü dağılır. Bamyanın etini önce suyunu çektirene kadar kavuruyorsunuz. Bamyayı ipleriyle beraber haşlıyorsunuz haşlamadan bamyayı bir ufalıyoruz tozu topağı gitsin diye. Haşlandıktan sonra ipleri bamyadan çekiyorsun öbür tarafta da eti kavuruyorsunuz. Soğanla salçayı da güzelce harmanlayıp, haşlanmış olan bamyayı hemen soğuk suya tuttuğunuzla 5-6 bardak suyu tencereye döküyorsunuz bu bamyayı da içine salıyorsunuz. Yarım limonu da sıkıyorsunuz ki bamya sünmesin. Bamya özleşecek tabii etin üzerinde özleştikten sonra onu tencereden indirin. Afiyetle yiyin” dedi.

Pahalı bir lezzet olan ve genellikle gramla alınan bamya, Kadınlar Pazarı civarındaki esnaf tarafından kilosu 60–70 liradan satılıyor.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.