Konya'ya fabrika göçü olabilir

Konya'ya fabrika göçü olabilir
Konya Lonca Teşkilatı Konya Müteahhitler Birliği ev sahipliğinde bir araya geldi. Toplantıda depremle sonrası Konya’ya fabrika göçü olabileceği vurgulandı.

Konya Lonca Teşkilatı Konya Müteahhitler Birliği ev sahipliğinde bir araya geldi. Toplantıda depremle sonrası Konya’ya fabrika göçü olabileceği vurgulandı.

Konya Lonca Teşkilatı Konya Müteahhitler Birliği ev sahipliğinde bir araya geldi.

Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KTB Başkanı Hüseyin Çevik, ASKON Başkanı Atilla Sinacı, ASRİAD Başkanı Abdullah Karabağ, DERSİAD Başkanı Musa Özkan, TÜMSİAD Başkanı Ahmet Serçe, KONTİMDER Başkanı Gökhan Küçük, KOMÜT Başkanı Adem Bulut, GİVKONYA Başkanı Fatih Ceylan, KONİAD Başkanı Mustafa Balta, KONYAGİAD Başkanı Gülvezir Korkmaz katılım gösterdiler.

komut.jpg

ORGANİZE HAREKET EDİLİYOR

Önemli konuların ele alındığı toplantıda, toplantıya misafir olarak katılan Konya STK Platformu Başkanı Adem Ceylan, Deprem ile birlikte STK’ların öneminin bir kez daha anlaşıldığını, STK’ların platform üzerinden organize olmuş bir şekilde birlikte hareket ediyor olmasının sonuçları çok daha verimli hale getirdiğini, STK platformunun 40 yıllık geçmişini ve süreçlerini anlatarak Valilik ve platform koordinesinde hale devam eden ev eşyası, yurtlar ve depremzedelerin Konya’da nasıl misafir edildiğine yönelik bilgiler aktardı. Depremin ekonomiye etkisini dile getiren KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Kısa ve uzun vadede depremin etkilerini değerlendirerek, 99 yılında gölcük depreminin etkileri ile kıyaslandığında 10 ili kapsayan deprem bölgesinin ekonomiye üretime ve ihracata etkisinin ortalama yüzde 9 seviyesinde olduğu, Adana ve Gaziantep merkezinin çok etkilenmediğini düşündüğümüzde toplam ekonomiye etkisinin yüzde 5’ler seviyesini geçmeyeceği, bu rakama da ülkeni dinamik ve ekonomik yapısı içerisinde bir yük veya sorun oluşturmayacağı hususunda bilgilendirdi.

YENİ KONUTLA YÜK OLMAYACAK

KTB Başkanı Hüseyin Çevik; Deprem bölgesinde yer alan tarım arazilerinin ve tarımın herhangi bir suretle etkilenmeyeceğini, tarıma şuanda olumsuz bir yansımasının görünmediğini söyledi. Tarım ve hayvancılık için devlet gerekli desteği bölge için hızlı bir şekilde sağladığını aktardı. KOMÜT Başkanı Adem Bulut, Türkiye de yılık ortalama 700 bin konut inşa edildiğini bunun yaklaşın 300 bininin bölgeye yapılacak olmasının ciddi bir yük olmayacağını, belki sadece iş gücü ve personel noktasında sorun yaşanabileceğini bu sorunun da aşılabileceğini bildirdi. Gerçekleştirilen toplantıda 46 bin 500 depremzedenin şu anda Konya’ya geldiği 20 bin depremzedenin yurtlara geri kalanların ise evlere yerleştirildiği, depremzedelerin kalacakları konutlar ve geçici konaklama alanlarının sağlandığını fakat Konya’da her yıl 20 bin yeni konuta ihtiyaç duyulduğu aktarıldı.

FABRİKA GÖÇÜ OLABİLİR

KONYAGİAD Başkanı Gülvezir Korkmaz, Deprem sonrasında İnşaat malzemeleri fiyatlarına bir etkinin olmayacağını belirterek beton fiyatlarında oluşan artışların 1 şubata ait fiyat güncellemeleri olduğu ve Konya bölgesinin Türkiye’nin en ucuz hazır betonunu kullandığı vurgusunu yaparak bilgilendirmede bulundu. Deprem gerçeğinin unutulmaması gerektiği, aynen asansörlerde olduğu gibi binaların da kategorize edilerek belli periyotlarda kontrollerinin yapılıp sınıflandırılması gerektiği Konya Müteahhitler Birliği tarafından belirtildi. Marmara depremi ihtimaliyle Konya-Karaman-Aksaray-Niğde bölgesinde oluşabilecek fabrika göçünün ihtimali olması durumunda doğru yönlendirme yapılarak Konya şehir merkezinin dışında Ereğli-Çumra-Akşehir-Karaman gibi bölgelere planlı bir şekilde kurulmasını, lojistik ağlarla limana bağlanmasının uygun olacağı, ortak kanaat olarak değerlendirildi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum