Murat Güzel

Murat Güzel

KOP, eyleme geçiyor

KOP, eyleme geçiyor

Uzunca bir süre KOP Bölge İdaresi Başkanlığı tarafından sürdürülen KOP Eylem Planı çalışmaları nihayet tamamlandı ve 2014-2018 yıllarını kapsayacak planın detayları belli oldu. Plan Bakan Cevdet Yılmaz tarafından Niğde Üniversitesi Konferans Salonu’nda 30 Nisan’da kamuoyuna açıklandı.

2014 ila 2018 yılları arasında uygulanacak planın bütçesi 9 milyar 927 milyon TL. Bu rakam diğer bölgelere ayrılan bütçelere nazaran devede kulak görünse de amaçlananları gerçekleşmesi için şimdilik yeterli görünmüş. Bekleyip göreceğiz elbette.

Eylem Planı çerçevesinde 5 gelişme ekseni altında toplam 92 eylem bulunuyor. Bu eylemler de 31 sorumlu kuruluş tarafından gerçekleştirilecek. Eylemlerin gerçekleştirilmesi için 80 kuruluşla da işbirliği yapılacak. Bakan Yılmaz’ın açıklamasına göre, “Bu eylem ve sorumlu kuruluşların eylem planının eksenleri bazında dağılımı şöyledir: Toprak ve Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı: 15 eylem, 7 sorumlu-42 işbirliği yapılacak kuruluş, Ekonomik Yapının Güçlendirilmesi: 23 eylem, 20 sorumlu-118 işbirliği yapılacak kuruluş, Altyapının Geliştirilmesi ve Kentleşme: 15 eylem, 11 sorumlu-22 işbirliği yapılacak kuruluş, Beşeri ve Sosyal Yapının Güçlendirilmesi: 25 eylem, 28 sorumlu- 85 işbirliği yapılacak kuruluş, Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi: 14 eylem, 9 sorumlu- 30 işbirliği yapılacak kuruluş.”

KOP Eylem Planı’nın nihai hedefi bölge illerinin rekabet gücünün ve yaşam kalitesinin artırılması. Bunun için öncelikli olarak bölgede su kaynakları yönetimi ve tarımsal alt yapıyı güçlendirmek amaçlanıyor.

2002'de 2.2 milyar olan Konya ili tarımsal üretim değeri 2014'te 9.3 milyara çıktı. Yüzde 323’lük bir artışı gösteriyor bu. Gerçekten 2002'den 2015'e Konya'nın tarım ekonomisindeki büyümesi akıllara durgunluk verici. Ki henüz bu ekonomi doğal hacim ve sınırlarına da ulaşmış değil. Çünkü Konya’daki tarım arazilerinin kahir ekseriyetinde hâlâ kuru tarım yapılıyor, ekonomik değeri düşük bitkiler üretiliyor. Ekilebilir arazilerin tamamının suya kavuşması halinde Konya Ovası’nda tam bir yeşil devrim yaşanacağını kestirmek için kahin olmaya gerek yok.

KOP Eylem Planı’nda yer alan eylemlerin hemen hepsi mevcut durumu iyileştirmeye dönük.  Ancak bir eylem var ki sonucunu sabırsızlıkla bekleyeceğimizi söyleyebiliriz. Konya Kapalı Havzası’na havza dışından su transferiyle ilgili yeni etütlerin gerçekleştirilmesini öngörüyor Eylem Planı. Bu çerçevede ilk akla gelen elbette Ermenek Çayı ve Hirfanlı Barajı’nın suları. Özellikle Hirfanlı Barajı’nın suyunun içerdiği sodyum oranı bakımından giderek tuzlu hale dönüşen Kulu ve Cihanbeyli arazilerine birebir olduğu düşünülürse Eylem Planı’nda öngörülen etüt çalışmalarının en kısa zamanda tamamlanmasını dilememiz garipsenmez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Murat Güzel Arşivi
SON YAZILAR