Korona geçirdikten sonra sinirli ve üzgün müsünüz? İşte nedeni!

Korona geçirdikten sonra sinirli ve üzgün müsünüz? İşte nedeni!
 Muhabir
Korona hastalığından sonra halsiz, depresif ve sinirli misiniz? ABD'de yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre, bunun nedeni enfekte olmuş beyin hücreleri olabilir.

Korona virüsü üç yıldır hayatımızı etkiliyor. Virüsün neden olduğu sonuçlar ve hastalıklarr farklı şekillerde yüzünü gösteriyor. ABD'li araştırmacılar artık virüsün ruh halimizi, stresimizi ve hareketlerimizi kontrol eden beyin hücrelerini de etkileyebildiğini buldu. Korona sonrası, sinir hücreleri arasında haberci bir madde olan dopamin artık üretilmiyor ve bu da depresyon ve bilinç bulanıklığı gibi Uzun Kovid semptomlarına yol açabiliyor.

Cell Stem Cell'de yayınlanan sonuçlarda, koronavirüs ile enfekte olmuş beyindeki nöronların dopamin üretimini durdurabildiğini ve bunun yerine iltihaba neden olan kimyasal sinyaller gönderebildiğini gösteriyor. Bilim bu durumu “yaşlanma” (hücre yaşlanması) olarak adlandırıyor. Normalde, etkilenen nöronlar zevk, motivasyon, hafıza, uyku ve hareket duygularında rol oynayan, iyi hissettiren bir hormon olan dopamini salgılar. Dopamin eksikliği yaşayan kişiler, kendilerini yorgun, üzgün ve sinirli hissetmelerine neden olur.

Bilimsel çalışma, farklı organlardaki farklı hücre türlerinin SARS-CoV-2 enfeksiyonuna nasıl tepki verdiğini inceleyerek başladı. Araştırmanın baş uzmanı Dr. Shuibing Chen, "Dopamin nöronlarının enfeksiyon oranı, virüsün ana hedefi olan akciğer hücrelerininki kadar yüksek değil, ancak küçük bir enfekte hücre popülasyonu bile potansiyel olarak ciddi etkilere sahip olabilir" dedi.

Bazı ilaçlar hücreleri koruyabilir

Ancak iyi haberler de var. Bir yandan nörolojik sorunlardan yalnızca belirli insan grupları etkileniyor. Uzmanlara göre, kişinin ne kadar ciddi hasta olduğu ve genetik gereksinimlerinin neler olduğu gibi çeşitli faktörler bunda rol oynuyor. Öte yandan araştırmacılar nöronları korumanın yollarını aradılar ve buldular. Halihazırda piyasada bulunan üç ilaç, yapılan deneylerde hücre yaşlanmasını engelledi.

Riluzol (ALS veya Lou Gehrig hastalığının tedavisinde kullanılır)

Metformin ( diyabet tedavisinde kullanılır )

İmatinib ( kanser tedavisinde kullanılır )

Daha ileri çalışmalarda korona virüsünün beyne gelecekteki saldırılarını önlemek için preparatların kullanımını test edecek.

Bu makale yalnızca ilgili sağlık konusu hakkında genel bilgiler içermektedir ve bu nedenle kendi kendine teşhis, tedavi veya ilaç tedavisine yönelik değildir. Herhangi bir rahatsızlığınız varsa mutlaka doktora gidiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.