Koruma altındaki dağ ceylanlarının sayısı artıyor

Koruma altındaki dağ ceylanlarının sayısı artıyor
Ceylanpınar Tarım İşletmesinde, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için ilk kez 1977'de koruma altına alınan "Gazella Gazella" türü dağ ceylanlarının sayısı bini aştı- Hassas ve narin yapıları nedeniyle işletmedeki özel alanda bakılan ceylanl

ŞANLIURFA (AA) - HALİL FİDAN - Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesinde koruma altında tutulan ve sayıları bini aşan "Gazella Gazella" türü dağ ceylanlarının bu yıl yaklaşık 500 yavru doğurması bekleniyor.

Dünyada ender bölgelerde yaşayan dağ ceylanlarının, Türkiye'de en çok bulunduğu kentlerin başında Şanlıurfa geliyor. Türkülere de konu olan ve Ceylanpınar ilçesine adını veren ceylanlar, doğal ortamlarının bozulması nedeniyle nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı için ilk kez 1977 yılında koruma altına alındı.

O yıllarda sadece 23 ceylanın bulunduğu Ceylanpınar Tarım İşletme Müdürlüğünde yapılan çalışmalarla ceylan sayısı bini aştı.

- "İkiz yavru sayısı bu yıl arttı"

İşletmede hayvancılıktan sorumlu veteriner Özgüç Ustabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletmede ceylanların neslini sürdürmeye dönük önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Çalışmalarla ceylan sayısının her yıl arttığını anlatan Ustabaş, şöyle devam etti:

"İki farklı bölgede ceylan yetiştiriyoruz. Şu anda doğum sezonundayız. Yeni olmasına rağmen 150'ye yakın yavru dünyaya geldi. Bu yıl özellikle ikiz oranımız sevindirici. Beklediğimizden daha çok yavru oldu. Geçen yıl 200 civarında yavru elde ettik."

Ceylanların doğal ortamlarının bozulması nedeniyle sayılarının azaldığını, bu nedenle koruma altına alındıklarını anlatan Ustabaş, "Doğumlardan dolayı heyecanlıyız. Bu yıl 500'e yakın ceylan yavrusu hedefimiz var. İnşallah yapılan çalışmalar neticesinde bu güzel hayvanların sayısı hızla artar." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.