KOSGEB işinin patronu yapıyor

KOSGEB işinin patronu yapıyor
KOSGEB, her geçen gün kendi iş yerini kurmak isteyen girişimcilere destek olmaya devam ediyor.

KOSGEB’in gelişme sürecinden destek almak isteyen kişilerin izlemesi gereken yollara ve sağladıkları desteklere kadar KOSGEB’le alakalı tüm konuları KOSGEB İl Müdürü İsmail Özdemir ile konuştuk. Özdemir, hibe ve destek kredilerinin ödemeleri hakkında bilgi verirken geri ödemelerin faizsiz olduğunu vurguladı.

İsmail Özdemir, “Konya’da büyük bir potansiyel var. Konya tüm illere baktığımızda geçen sene 5’inciydi bir önceki sene 6 ‘ıncıydı. KOSGEB Konya olarak geçen yıl 12 milyon lira desteğimiz oldu” dedi.

KOSGEB’in kuruluşundaki amacı ve gelişme sürecinden bahseder misiniz?

KOSGEB, küçük ve orta ölçekli imalat sanayi işletmelerinin rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek, amacıyla 1990 yılında kurulmuştur. 2003 yılında ben işe başladığımda daha çok teknik ağırlıklı çalışıyordu. Bizim burada laboratuarımız var metal üzerine ve plastik üzerine, laboratuar hizmeti de veriyoruz. Sonrasında destekler biraz daha ağır basmaya başladı. 2009’un eylülüne kadar sadece imalat sektörü destekleniyordu sonrasında kanun değişikliği Bakanlar Kurulu Kararıyla birlikte hizmet ve ticarette işin içine girdi. Tarım, eğitim, sağlık eğlence gibi bazı sektörler ayrıldı bu sektörlere destek olmuyoruz. Onun dışındaki imalat, yasal olan ticaretin her türlüsüne ve hizmet sektörüne destek sağlıyoruz. 2010’un 2. yarısından sonra yeni destek programları devreye girdi.  Şuan da 11 farklı program var. Bir işletme 3’ünden aynı anda faydalanabiliyor. Çeşitli başvuru formları var internetten başvuru yapılabiliniyor. Bazen de bize hiç evrak gelmiyor sistem üzerinden başvurular yapılıp onaylanıyor. KOBİ ölçeğindeki işletmelere destek oluyoruz KOBİ ölçeği dışında kalanlara destek olamıyoruz. 250’den az çalışanı olan net satışı veya bilanço toplamından birisi 40 milyonun altında kalan işletmeler KOBİ sınıfına giriyor. Bu tanıma uyan ve bizim desteklediğimiz sektörde faaliyet gösteren işletmelere destek sağlayamıyoruz.

“GERİ ÖDEMELERDE FAİZ YOK”

KOSGEB’ten destek almak isteyen işletmeler için nasıl bir süreç işliyor?

Önce işletmenin KOSGEB’in veri tabanına kayıt olması gerekiyor. Sonrasında KOBİ beyannamesi dediğimiz bir işlem var orada KOBİ olup olmadığını bizim destek kapsamına girip girmediğine bakıyoruz. Beyannamesi onaylandıktan sonra kendi ekranında menü açılıyor oradan hangi destek programına başvurmak istiyorsa seçerek başvuru yapabiliyor. Aynı anda 3 programdan faydalanabiliniyor.

Hangi destekleri sağlıyorsunuz?

Genel desteklerin içinde fuar desteği, nitelikli eleman desteği, tanıtım desteği, ürünleri test ettiriyorlarsa test analiz desteğimiz var. Yeni iş kurmak isteyenlere yeni girişimci desteği sağlanıyor. Erkekse girişimci yüzde 60 kadın girişimci ve engelli girişimci ise yüzde 80 oranında destek sağlayabiliyoruz. Desteklerin çoğunluğu geri ödemesiz hibe şeklinde geri ödemeli olanlarda da herhangi bir kur farkı ve faiz yok. Ödediğimiz rakamı belli taksit dönemlerinde geri alıyoruz. Burada banka teminat mektubu veya kredi garanti fondan teminat istiyoruz ödemeyi yapmadan önce onlar bizde saklanıyor ödemeler bitince işletmeye tekrar iade ediyoruz. Ödeyemezse onu bozdurarak almış oluyoruz.

Girişimcilik destek programı kurslarınızdan bahseder misiniz?

Girişimcilik kursu 70 saatten 32 saate indi. Eğitimleri çeşitli kurumlarla beraber yapıyoruz. Komek, İşKur, Mevlana Kalkınma Ajansı, İş Adamları Dernekleri, TÜRSİAD gibi kurumlar bizimle iş birliği içinde bizim onayladığımız eğitim olunca o eğitimden sonra işletmesini kuranlar bizim yeni girişimin desteğine başvuru yapma şansı elde ediyor.

“KONYA’DA BÜYÜK BİR POTANSİYEL VAR”

Kurslarda başarılı olanlar hibe ve destek kredilerini nasıl alabiliyor?

 50 bin liraya kadar hibe 100 bin liraya kadar geri ödemeli destek var. 50 bin liralık kısım 3 kalemde, 2 bin lirası kuruluş için 18 bin lirası kuruluş dönemi, ofis dönemi, ofis donanımı, makine tesisat ve yazılım için. 30 bin lirası da işletme gideri dediğimiz dükkân kirası ve personel maaşı için. İşletme giderleri aylık olarak ödeniyor 1 ayda toplam 5 bin lira ödeniyor toplamda 30 bin lira. Dükkân kirası ve personel maaşının ödendiğini görmemiz lazım sonra ödeme yapıyoruz. 100 bin liralık olan kısım ise geri ödemeli makine, tesisat ve yazılım için orada ofis donanımı yok. İlk hibe kısmında ofisinde kullanacağı masası, sandalyesi ve bilgisayarı destekleniyor. Geri ödemeler faizsiz. Proje diyelim ki 12 ay, 12 aydan sonra 6 ay boşluk var sonra 8 taksitle 3’er aylık dönemlerle ödeme yapıyorlar. Proje 24 aysa en fazla 24 ay olabiliyor gene 6 ay boşluk sonra 8 taksitle 3’er aylık dönemlerle ödeme yapıyor.

Konya’da ağırlı olarak hangi projelere talep geliyor?

Konya’da yeni girişimci desteğiyle genel destek ön planda. Konya tüm illere baktığımızda geçen sene 5’inciydi bir önceki sene 6 ‘ıncıydı. Konya’da büyük bir potansiyel var.

KOSGEB Konya’da kaç kişiye destek verdi?

Geçen sene bin 200 kişi civarıydı. Ondan önceki yılda bin 100 kişi civarıydı. Bu yıl ise bu aya kadar yaklaşık bin kişiye destek olduk.  Geçen sene yaklaşık 12 milyon para desteğimiz oldu şimdi ilk 9 ayda yaklaşık 9 buçuk milyon yardımımız oldu. Veri tabanımızda yaklaşık 24 bin işletme var. (Dilhan Türker)

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.