'Kosova Ordusuna Türkiye'nin Destek Vereceğine İnanıyoruz'

'Kosova Ordusuna Türkiye'nin Destek Vereceğine İnanıyoruz'
Kosova Devlet Bakanı Demiri, "Kosova silahlı kuvvetlerinin oluşumuna Türkiye'nin destek vereceğine inanıyoruz." dedi

ANKARA (AA) - Kosova Devlet Bakanı Rasim Demiri, ülkesinde silahlı kuvvetlerin oluşumuna Türkiye'nin destek vereceğine inandığını söyledi.

Kosova Boşnaklarının da lideri olan Demiri, iki ülke ilişkileri, Türkiye'nin Kosova'ya yatırımları ve Kosova-Sırbistan arasındaki gerginlik hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Boşnak asıllı Demiri, Türkiye ile Kosova ilişkilerinin şu anda en üst düzeyde bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin, Kosova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu anımsatan Demiri, Türkiye'nin aynı zamanda ülkesinin başka devletler tarafından da tanınmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Kosova silahlı kuvvetlerinin kurulması

Kosova Silahlı Kuvvetlerinin (FAK) kurulmasına değinen Demiri, Kosova Güvenlik Kuvvetlerinin (FSK) FAK'a dönüştürülmesiyle ilgili sürecin zaten başlatıldığını, bu durumun Kosova Anayasası ile de desteklendiğini anlattı.

Bu dönüşümün en kısa sürede tamamlanacağını tahmin ettiklerini belirten Demiri, "Bu konuda, hem NATO'dan hem de diğer kurumlardan destek alacağımıza eminiz. Türkiye'nin, Kosova silahlı kuvvetlerinin oluşumuna destek vereceğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Demiri, Kosova'nın kendi silahlı kuvvetlerini kurma iradesinin ülkesindeki Sırp azınlık tarafından engellendiğini dile getirdi.

"Bu olayların asıl amacı Sırbistan'daki seçimler"

Demiri, Sırbistan'ın başkenti Belgrad ile Kosova'da Sırpların yoğunlukta olduğu Mitrovica arasında yapılması planlanan seferlerin tanıtımı amacıyla yola çıkan ve izin alınmadan Kosova'ya girmek isteyen trenin geri çevrilmesi nedeniyle iki ülke arasında kısa süre önce yaşanan gerginlik hakkında da "Tren olayı, Sırplar tarafından yapılan bir kışkırtmaydı. Yaşanan gerginliğin asıl amacı Sırbistan'daki seçimler. Sırbistan yönetimi, ülkesindeki seçimler için Kosova ile olan gerginliği oy aracı olarak kullanıyor." yorumunda bulundu.

"TİKA'ya teşekkür ediyorum"

Demiri, Kosova'daki Türk azınlıklarla çok iyi ilişkiler geliştirdiklerini ve Türklerle her alanda birlikte hareket ettiklerini söyledi. Demiri, hem Türklerin hem de Boşnakların Kosova hükümetiyle çok iyi düzeyde ilişkilerinin olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin ülkesindeki yatırımlarına değinen Demiri, "Ülkemize hemen her alanda yaptığı yatırımlar için TİKA'ya teşekkür ederim. TİKA, Kosova'nın kalkınmasında önemli rol oynuyor. TİKA sayesinde çok sayıda cami restore, okul inşa edildi ve donanım ve ekipman desteği sağlandı." ifadelerini kullandı.

Demiri, ülkesinde yatırım yapılacak birçok alan bulunduğuna dikkati çekerek, Türk iş adamlarına çağrı yaptı. Türkiye'nin, Kosova'da daha fazla yatırım yaparak destek verebileceğini vurgulayan Demiri, özellikle turizm alanında yatırım yapmak isteyenleri ülkesine davet etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.