"Kovuşturmaya Kaldığı Yerden Devam Edilmesi" Hükmünün İptali İstendi

"Kovuşturmaya Kaldığı Yerden Devam Edilmesi" Hükmünün İptali İstendi
İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi, TMK'nın 10. maddesiyle görevli mahkemelerin kaldırılmasını düzenleyen yasanın "kovuşturmaya kaldığı yerden devam edilmesi"ni içeren hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi, TMK'nın 10. maddesiyle görevli mahkemelerin kaldırılmasını düzenleyen 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un "kovuşturmaya kaldığı yerden devam edilmesi"ni içeren hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. 

Terör örgütü DHKP-C'ye üye oldukları iddiasıyla aralarında Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üye ve yöneticilerinin de bulunduğu 56 sanıklı davanın duruşması, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Duruşmaya, 41 tutuksuz sanık ile tarafların avukatları katıldı.

Avukat Bahri Bayram Belen, 6526 sayılı yasanın "kovuşturmaya kaldığı yerden devam edilir'' hükmünün Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasını istedi.

Diğer sanık avukatları da benzer talepte bulundu.

Cumhuriyet Savcısı Taner Tabel, sanık avukatlarının Anayasa'ya aykırılık iddialarını ciddi bularak, kabul edilmesini istedi. Savcı ayrıca sanıklar hakkındaki adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasını öngördü.

- Mahkeme, konuyu AYM'ye taşıdı

Mahkeme Heyeti Başkanı Ersin Özaslan, 6526 sayılı yasanın 1. maddesiyle 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'na eklenen geçici 14/4. maddesinin 1. cümlesindeki ''...bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere...'' ibaresinin, Anayasa'ya aykırılık iddialarının ciddi olduğunu belirtti.

Özaslan, hükmün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına karar verdi. 

Anayasa'nın "Bir davaya bakmakta olan mahkeme, uygulanacak bir kanun veya kanun hükmünde kararnamenin hükümlerini Anayasa'ya aykırı görürse veya taraflardan birinin ileri sürdüğü aykırılık iddiasinin ciddi olduğu kanısına varırsa, Anayasa Mahkamesi'nin bu konuda vereceği karara kadar davayı geri bırakır'' hükmünü hatırlatan Özaslan, Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda vereceği karara kadar davanın geri bırakılmasını kararlaştırdı.

Ersin Özaslan, sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına hükmetti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, terör örgütü DHKP-C üyesi oldukları iddiasıyla KESK üyesi 15'i öğretmen 56 kişi hakkında, "terör örgütü üyesi olmak ve örgüt propagandası yapmak" suçlarından 7,5 yıl ile 85 yıl arasında değişen hapis cezası isteniyor. 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.