Uğur Özteke

Uğur Özteke

“Köylü Milletin Efendisi” İmiş

“Köylü Milletin Efendisi” İmiş

Ülke olarak bir yerel seçimi daha geride bırakırken, yerel bir gazeteci olarak de Konya bazında böylesine tarihi bir seçimi huzur içerisinde tamamlamanın mutluluğundayız.

Hafta boyunca inşallah Konya seçimini merkez ve ilçe ilçe kazananı kaybedeni ile analiz etmeye çalışacağız.

Ama sıcağı sıcağına genel anlamda Konya olarak sandık sonuçları şehrimizin AK Parti’nin kalesi olduğunu bir kez daha gösterdi.  

Dünkü resmi olmayan sonuçların 2009 seçim şartlarından yani o günkü sandıktan çıkma ve oyların sayımının yeni Büyükşehir yasası ile büyük oranda etkili olduğunu gördük.

Biz sadece Konya bazlı olarak bu seçimleri son dakika değerlendirmesi ile yani sindire sindire yapmadan kabaca yaptığımız zaman Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile birlikte “Köylünün milletin efendisi” olduğu gerçeğini bir kez daha gördük.

Çünkü özellikle ilçelerde köylünün köyünde kullandığı oy, önce ilçe merkezine, ardından da Konya merkezine yansıdı. Yani milletin efendisi köylünün oyu Konya’nın göbeğini etkiledi. 

Tabii bu noktada iki Türkiye gerçeği vardı. Birincisi bu seçimler yerel seçimden çok ötede bir genel seçim havasında geçmişti.

İkincisi ise bu yerel seçimde vatandaş sandığa giderken Başkan adayları için değil, Başbakan Erdoğan veya diğerleri için EVET demişti.

İzninizle önce Büyükşehir’e bakalım. AK Parti geçen seçimlerde yüzde 68 oy alarak birinci parti olmuştu.  Yine Saadet Partisi yüzde 15 ile ikinci, MHP yüzde 11.2 ile üçüncü parti olmuştu.

Şimdi görüyoruz ki o seçimden bu seçime en büyük kayıp Saadet Partisi’nde yaşanıyordu. Nedenini daha sonra tartışırız ancak Saadet Partisi’ndeki büyük kayıp bu noktada MHP’ye yarıyordu.

Selçuklu’da son seçimlerde AK Parti yüzde 64.2, MHP yüzde 17 ve Saadet Partisi yüzde 10.5 oy almışken bugün AK Parti Uğur İbrahim Altay ile yüzde 67 yaparken, MHP yüzde 19’a çıktı.

AK Parti’de Meram belki de Fatma Toru Hanımefendi’nin açıklanması ile en çok konuşulan ilçe olmuştu. İlk açıklamanın ardından koparılan yaygara zaman içerisinde yerini dinginliğe bıraksa da Türkiye genelindeki son gelişmeler bu ilçemizde AK Partili seçmenin yeniden kenetlenmesini sağlıyordu. AK Parti Meram’da son seçimlerde yüzde 69.4 oy alırken, Saadet Partisi yüzde 13.5, MHP ise yüzde 10.3 oy almıştı. Şimdi ise AK Parti oylarını korudu.

Karatay AK Parti’nin tartışılmaz kalesi olan bir ilçemiz. Yine 2009 seçimlerinde AK Parti yüzde 67.7 oy alırken, Saadet Partisi yüzde 18.1, MHP ise Yüzde 8.9 oy almıştı. Bizim gazetemiz baskıya girdiği zaman ise Karatay’da son durum AK Parti yine rekor kırıp yüzde 77 oy aldı.

Merkez için son kanaatimiz ilk satırlardaki koruyor. Konya Cumhuriyet tarihi boyunca muhafazakar ve milliyetçi yapısını dün yine korudu. Bu arada sanayi şehri olma yolunda özellikle son yıllarda ekonomik istikrardan yana tavrını koyan Konya bunu sandıkta yine çok net ve açık gösterdi.

Resmi olmayan sonuçlara rağmen Başkanlarımız ve meclis üyelerimiz ile Konya olarak inşallah bugün dünden daha iyi, yarın ise bugünden daha iyi olmak ümidi ile sandığın herkese hayırlı ve uğurlu olmasını dileriz. 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Katılımın yüksek olduğu seçimin doğruluğu da yüksek olur

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Sandıktan çıkan sonuçtan herkes kendine düşen dersi çıkarabildiği zaman ADAM oluruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Uğur Özteke Arşivi
SON YAZILAR