Köyü ikiye ayıran derede eğitim çilesi

Köyü ikiye ayıran derede eğitim çilesi
Van’ın Gürpınar ilçesi Sevindik mahallesindeki köprünün uzak yere yapılmasından dolayı çocuklar her gün velilerinin sırtında dereden geçerek okula gidiyor.

Gürpınar ilçesinin 110 haneli Sevindik mahallesi içinden geçen dereden dolayı özellikle öğrenciler büyük sıkıntı çekiyor. Köy çıkışında dere üzerinde inşa edilen köprünün iki kilometre uzaklıkta olmasından dolayı gidemeyen çocuklar, her gün velilerinin sırtında dereden karşıya geçerek okula gidiyor. Sabah saatlerinde derse geç kalmamak için okula en yakın mevkide bulunan dereden geçmeye çalışan çocuklar zaman zaman suya düşerek tehlike atlatıyor. Yaşlı vatandaşlar ise köy camisine gitmek için her gün köy gençlerinin sırtlarında karşıdan karşıya geçiyor. Çocuklarının kötü bir durumla karşılaşmaması için her sabah ve öğle saatlerinde suya girerek sırtlarında ve kucaklarında taşıyan veliler, köy içine bir köprü yapılması çağrısında bulundu. Veliler, yaşanan duruma isyan etti.

“DERSE GEÇ KALINCA EĞİTİMDEN GERİ KALIYORUZ”
Dereyi geçerken çok korktuklarını ve derslerinden geri kaldıklarını ifade eden Nazan ve Çiğdem isimli öğrenciler, “Yağmur geldiği zaman dere taştığı için biz okula gidemiyoruz, sınavlarımıza geç kalıyoruz, hocamız bizi sınıfta bırakıyor biz karnelerimizi aldığımızda sınıfta kaldığımızı görüyoruz. Dere yüzünden büyük sıkıntı yaşıyoruz. Anne ve babamız her gün bizi okula yetiştirmek için suya girerek bizi karşıya geçiriyor. Bu dere yüzünden bir köprü istiyoruz” dediler.

“AKINTIYA KAPILAN TORUNUM AZ DAHA BOĞULUYORDU”
Suya girerek torununu karşıdan karşıya geçiren 70 yaşındaki nine Ziver Bıçakçı da, “Biz çocuklarımızı her sabah karşıya geçiriyoruz bunun içinde suya girmek zorunda kalıyoruz. Biz ıslanıyoruz, çocuklarımız suya girdiklerinde düşüyor ve akıntıya kapılıyor. Benim torunum geçenlerde suya düşüp akıntıya kapıldı, az daha boğuluyordu. Bizde vatandaşız, günahsız ve yaşlıyız başka ne yapalım bilmiyoruz” diye konuştu.

“30 YILDIR YAŞADIĞIMIZ MANZARA BU”
Yıllardır bu durumda olduklarını ve dilekçe vermelerine rağmen bir türlü bir köprü yapılmadığını dile getiren köy sakinlerinden Cevdet Bıçakçı ise, “30 yıldır bu durumdayız. Köprünün yapılması gerekiyor, yapılmadı. Bir sürü dilekçe verdik hepsi boşa gitti. Çocuklarımız sabah okula gidemiyorlar. Geri dönüşlerinde almak zorunda kalıyoruz. İki gün önce bir çocuğumuz dereye düştü akıntıya kapıldı, zor kurtarıldı” dedi.

“KÖPRÜ YAPILMASINI İSTİYORUZ”
Köyün üçüncü azası olan Metin Uslukaya da, köyün ortasından bir dere geçtiğini, bu yüzden çocuklar ve kendilerinin mağdur olduklarını belirterek “Devletimizden bir köprü yapmalarını rica ediyoruz. Sizlerde gördünüz, hepimiz çok perişanız. Derenin öbür tarafında en az 250 çocuk var. Kışın bu dere buz tutuyor, yazın su akıyor. O yüzden bize bir köprü yapılmasını çok istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.