Kriter Dergisinin Ekim Sayısı Çıktı

Kriter Dergisinin Ekim Sayısı Çıktı
SETA tarafından hazırlanan derginin yeni sayısında, Fırat Kalkanı Harekatı’ndan FETÖ ile mücadeleye, Suriye iç savaşından Türkiye-Batı ilişkilerine, Moody’s’in Türkiye kararından yaşam tarzına müdahale tartışmalarına kadar birçok başlık ele alındı

İSTANBUL (AA) - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından hazırlanan Kriter dergisinin altıncı sayısı okuyucu ile buluştu.

Kriter'den yapılan açıklamaya göre, dergide Fırat Kalkanı Harekatı’ndan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadeleye, Suriye iç savaşından Türkiye-Batı ilişkilerine, Moody’s’in Türkiye kararından yaşam tarzına müdahale tartışmalarına kadar ülke ve dünya gündeminin sıcak konuları masaya yatırıldı.

Derginin yeni sayısı, eylül ayında gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM’nin temsil krizine ve dünyanın sahici sorunları karşısındaki işlevsizliğine dikkat çekmek için vurguladığı “Dünya beşten büyüktür” mesajını içeren kapakla çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmanın tam metni de dergide yayımlandı.

Kriter’in ekim sayısında gazeteci İsmet Berkan’la FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi ve devletin yeniden yapılandırılması üzerine bir söyleşi gerçekleştirildi. FETÖ’nün 15 Temmuz kalkışmasını “çılgınca bir cüret” olarak tanımlayan Berkan, darbe girişiminin püskürtülüp FETÖ tehdidinin bertaraf edilmesiyle yeni bir Türkiye’nin kurulduğunu ifade etti. Berkan, FETÖ ile yurt dışında da mücadele etmenin önemini vurguladı.

Kriter Genel Yayın Yönetmeni Fahrettin Altun ise Çerçeve bölümündeki yazısında, ABD başta olmak üzere Batılıların İslam dünyasına, özellikle de Türkiye’ye ve onun lideri Erdoğan’a 11 Eylül'ün önyargılarıyla bakmaya devam ettiğini dile getirdi.

Türkiye'de 2000 sonrasında Erdoğan liderliğinde yükselen yeni "yerlilik dalgası"nın Batılı bağımlılık ve sömürü düzenine karşı çıktığı için boğulmak istendiğini belirten Altun, son günlerde baş gösteren “yaşam tarzına müdahale” tartışmalarının arkasında 15 Temmuz’un yarattığı birlik havasını dağıtma arayışları olduğuna dikkati çekti.

Kriter'in altıncı sayısında Türkiye'nin geçmişinde görülen tartışmaların yeniden gündeme taşınma çabalarını İsmail Çağlar, Ali Aslan ve Halime Kökçe yazdı. Suriye’deki son gelişmeleri ve Halep’te yaşanan insanlık dramını ise Kemal İnat, Muhittin Ataman ve Mustafa Kulu mercek altına aldı.

Fırat Kalkanı Harekatı, PKK ile mücadele ve Türkiye’nin silahlı kuvvetlerinin yeniden inşası konularını Hasan Basri Yalçın, Avni Özgürel, Can Acun, Yusuf Alabarda ve Necdet Özçelik analiz etti.

FETÖ’nün tasfiyesinin farklı alanlardaki veçhelerini Yahya Bostan ve Nigar Tuğsuz kaleme alırken, başta Moody’s’in not düşürme kararı olmak üzere yerel ve küresel ekonomik gelişmeleri Sadık Ünay, Şeref Oğuz, Nurullah Gür ve Mevlüt Tatlıyer irdeledi.

Yaklaşan seçimler öncesi ABD’deki son durumu ve Türkiye’nin Batı dünyası ile ilişkilerini de Kılıç Kanat, Enes Bayraklı, Taceddin Kutay ve Samed Karagöz değerlendirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.