Kronik astım kalbi vuruyor

Kronik astım kalbi vuruyor
10 yıllık bilimsel çalışma, kronik astım hastalarının yüzde 16’sının kalp hastalığına yakalandığını ortaya koydu. Prof. Dr. Timurkaynak, kronik astım rahatsızlığının da kalp sağlığını bozan risk faktörleri arasında değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor

Astım ve kalp hastalığı arasındaki çarpıcı ilişki Amerikan Kalp Cemiyeti’nin 2014 Chicago toplantısında sunulan Multi- Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA) çalışmasıyla ortaya konuldu. Bilimsel çalışmanın detayları hakkında bilgi veren Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Timur Timurkaynak, bu çalışmada astım hastalarınınkalp hastalığı açısından (kalp krizi, kalp durması, felç, göğüs ağrısı ve ölüm) astım olmayanlara göre yüzde 60 daha fazla risk altında olduklarının belirlendiğini söyledi.

 

10 YILDA KALP HASTALIĞINA YAKALANDILAR

10 yıl boyunca ortalama yaşı 62 ve yarısı erkek olan 6 bin 792 hastanın MESA çalışmasıyla takip edildiğini belirten Prof. Dr. Timurkaynak, “Bunların 156’sını sürekli nefes açıcı ilaçlar (kortizon) kullanan kronik astım hastaları, 511’ini astım tanısı olan ancak gerektiği zaman ilaç kullanan hastalar, geri kalan 6 bin 125’ini de kontrol grubundaki hastalar oluşturuyor” dedi. Sürekli ilaç kullanan astım hastalarının yüzde 16’sının kalp hastalığına yakalandığını kaydeden Timurkaynak, “Gerektiğinde ilaç kullanan ve astım hastası olmayan gruplarda kalp hastalığına yakalanma riskinin benzer ve yüzde 9 olduğu gözlemlendi” diye konuştu. Yaş ve risk faktörleri gibi değişkenlerin düzenlenmesinden sonra kronik ilaç kullanan astım hastalarında kalp hastalığına yakalanma riskinin diğer gruplara oranla yüzde 60 daha fazla olduğu görüldü.

İLTİHAP VE PIHTILAŞMAYA YOL AÇIYOR

Çalışmada kronik astım hastalarında kalp hastalığını tetikleyen CRP, fibrinojen ve interleukin düzeylerinin yüksek olduğu da tespit edildi. Yüksek düzeydeki bu maddelerin zamanla vücuda yayılan iltihabi bir duruma ve pıhtılaşmaya neden olduğu ve bunun kalp hastalıklarına yol açtığını dile getiren Timurkaynak, “Astım hastalığı bronşların iltihabi reaksiyonuyla oluşan bir hastalıktır” ifadesini kullandı.

ASTIM ARTIK BİR RİSK FAKTÖRÜ

Prof. Dr. Timurkaynak, MESA çalışmasının ortaya koyduğu bu sonucun, kalbi tehdit eden risk faktörlerine bir yenisini daha eklediğini gösterdiğine dikkat çekerek, bundan sonra kronik astım rahatsızlığının da tıpkı hipertansiyon, kötü kolesterol, sigara ve obezite gibi kalp sağlığını bozan risk faktörleri arasında değerlendirileceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.