KTO Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı

KTO Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı
Konya Ticaret Odası Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi

Konya Ticaret Odası (KTO) Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi.

Meclis Başkanı Ahmet Arıcı’nın yönettiği toplantıda, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, oda faaliyetleri ile gündemdeki ekonomik ve sosyal konuları değerlendirdi.

Türkiye ve dünya ekonomisinde 2014 gelişmeleri ve 2015 öngörülerini değerlendiren bir sunum yapan Başkan Öztürk, “2008 yılında, ABD’de, finans merkezli olarak ortaya çıkan ekonomik kriz, özellikle gelişmiş ülke ekonomilerini etkisi altına almış ve dış ticaret yoluyla da gelişmekte olan ülkeleri etkilemiştir. 2008’den sonra genel öngörü gelecek 30 yıllık süreçte dünya ekonomisinin önceki 30 yıla göre aynı oranda büyüme yapamayacağı şeklindeydi. Geçen 6 yılda görülüyor ki küresel ekonomi istenilen seviyede büyüyememektedir. Bu durum Türkiye’yi de etkiliyor ve geçmiş dönemlerdeki büyüme hızını yakalayamayacağımızı gösteriyor. 2014 yılında Türkiye ekonomisi, siyasi, iktisadi ve toplumsal kargaşa ve belirsizlik oluşturma çabalarına rağmen, güçlü ve istikrarlı yapısını korumaya devam etmiştir. 2014’ün ilk çeyreğinde de yüzde 4,8 büyümüş ve OECD ülkeleri arasında 1. çeyrekte en çok büyüyen ülke olmuştur. Ardından 2. ve 3. çeyrekte de büyüme hızı yavaşlayarak yüzde 2,2 ve yüzde 1,7 oranında gerçekleşmiştir. 2014’ün tamamında yüzde 3,5 civarında bir büyüme rakamına ulaşacağız. Fakat daha önce de vurguladığımız gibi Türkiye’nin yıllık yüzde 4’ün altında büyümesi reel sektör tarafından hissedilen bir büyüme değildir. Büyümedeki bu hız kaybı analiz edildiğinde; dış talebin büyümenin lokomotifi olma özelliğini sürdürmesine rağmen, 3. çeyrekte, bir önceki yılın aynı dönemine göre azalış gösteren kamu ve özel sektör yatırımları dikkat çekmektedir. Özel sektör yatırımlarının artmamasına etken teşvik sistemidir. Tükiye’de yeni bir teşvik sistemi uygulanması için gerekli çalışmaları başlatacağız. Hem kamu hem de özel sektör yatırımlarındaki bu düşüşün etkenlerinden birinin de Merkez Bankası (MB)’nın faiz politikası olduğu görülmektedir. MB’nin piyasadaki beklentilere rağmen, faiz oranlarında istenilen indirime gitmemesinde sebep gösterdiği etken olan enflasyonda, Aralık ayı hariç bir düşüş sağlanamamıştır. Genel olarak faizlerin indirlmemesinden sorumlu gördüğümüz MB’nin kanunen tek görevi enflasyon hedeflemesidir. TCMB’nin kesinlikle görev tanımlamasının değiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. İşsizlik ve büyüme hedeflemesinin de bu kurumun görevleri arasında olması gerekir. Enflasyon, işsizlik ve büyüme birbiriyle bağlantılı olan makroekonomik göstergelerdir. MB sadece enflasyonu baz aldığı için istenilen faiz indirimi gerçekleştirilmemektedir. Sadece enflasyona odaklanan MB doğal olarak işsizlik ve büyüme rakamlarını faiz indirimi için baz almamaktadır. Bu da reel sektörün bu konudaki taleplerinin vaktinde karşılanmasını engellemektedir. Bu konudaki açık ve net talebimiz işsizlik ve büyüme hedeflemelerinin de TCMB’nin görevlerine eklenmesidir” dedi.

UĞUR KALELİ KTO MECLİSİ’NE VEDA ETTİ

Meclis toplantısına konuk olarak katılan Konya TicareT Borsası (KTB) Eski Başkanı Uğur Kaleli meclis üyeleriyle vedalaştı. Milletvekilliği aday adaylığı için KTB Başkanlığından istifa eden Kaleli, borsa başkanlığı döneminde KTO ile uyum içerisinde çalışarak birçok hizmete imza attıklarını, bundan sonra hizmete siyaset kulvarında devam etmek istediğini söyledi.

KTO Başkanı Selçuk Öztürk de Kaleli ile uzun yıllar beraber çalıştıklarını, kendisi ile yol arkadaşlığı, mücadele arkadaşlığı yaptığını ifade ederek, Kaleli’nin KTB çatısı altında bugüne kadar Konya’ya yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür etti.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.