Küçük balıkları yemeyin

Küçük balıkları yemeyin
Beyşehir Birliği, Göl Doğa ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, "Yasak zamanı göl balığı yemeyin" dedi.

Tan, Beyşehir gölünde devam eden su ürünleri av yasağına rağmen Konya’nın Beyşehir ilçesi dışındaki göle kıyısı olan yerleşim merkezlerinde bu yasaklara yeterince uyulmadığını öne sürdü.

Tan, yaptığı açıklamada, Beyşehir’de avlanma yapan avcıların büyük bölümünün 3 ay boyunca devam eden yasağa uyduğunu ve aynı şekilde göle sahili olan diğer ilçelerdeki meslektaşlarının da buna riayet etmesini beklediğini dile getirerek, “Lütfen buna bir çare bulunsun” ifadelerini kullandı.
Sami Tan, Beyşehir’de gerek kolluk kuvvetlerinin gerek İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bağlı su kontrol görevlilerinin yasak dönemde kaçak avcılığa yönelik mücadelede canlarını ortaya koyarak gece gündüz demeden hem göl üzerinde, hem de karadan yaptığı denetimlerde büyük bir mücadele sergilediğini aktardı. Tan, artan denetimlerin kaçak avlananları rahatsız ettiğini, bu nedenle görevlilerin zaman zaman çeşitli saldırılara maruz kalabildiklerini söyledi.
Beyşehir gölüne kıyısı olan Hüyük Tolca mahallesi ile Isparta’nın Şarkikaraağaç İlçesi Kıyakdede köyü arasında kalan bölgede denetim gerçekleştiren su kontrol görevlilerinin uğradığı son saldırıya da tepki gösteren Tan, “Güvenlik güçlerimizden şunu istiyoruz; bu olayın faillerinin bir an önce yakalanıp adalet önüne çıkartılarak hesap vermeleri. Aksi halde, kaçak avcılıkla uğraşanlar bu tür saldırılarına devam edebilir, belinde silahı dahi olmayan bu görevlilerimiz görevlerini yerine getirirken can güvenliği tehdidiyle karşı karşıyalar” diye konuştu.

“YASAK DÖNEMDE VATANDAŞIMIZ GÖL BALIĞI YEMEMELİ”
Tan, Beyşehir gölünde kaçak avcılığın önüne geçilmesi için denetim ve kontrollerin yanı sıra vatandaşların bilinçli olmasının da büyük önem taşıdığına dikkati çekti. Yasak dönemde vatandaşımızın göl balığı yememesi gerektiğini anlatan Tan, sözlerine şöyle devam etti: "lokantalarımız müşterilerinin önüne balık sunmamalı, talep olmazsa bu balığı tutamazlar. Bakıyoruz, yasak zamanda stok diye bir şey çıkarttılar. Üç aylık yasak bitene kadar stok hiç bitmiyor. Yasak bitiyor stok bitmiyor. Böyle bir şey olabilir mi? Yasak zamanda üreme mevsimi olduğundan damızlık balıklar havyarlarını dökmek için kıyı kesimlere, sazlık alana geliyor. Bunun fırsatçıları da çok sayıda balığı bu şekilde avlayabiliyor. Mahalle aralarında normal zamanda kilosu 10-12 lira olan sazan, yasak zamanda 7-8 liraya satılıyor. Avlanan balıktaki binlerce yavru telef olup gidiyor. Bu şekilde tatlı su ürünlerini, balık neslini nasıl koruyacağız, anlamak mümkün değil.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.