Kültür Köprüleri Projesi

Kültür Köprüleri Projesi
KOÜ Mimarlık Fakültesi tarafından yürütülen projeyle Selanik ve Kavala'daki Osmanlı-Türk mimarisinin izlerini taşıyan eserler kayıt altına alındı

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından yürütülen "Kültür Köprüleri" Projesi sayesinde Selanik ve Kavala'daki Osmanlı-Türk mimarisinin izlerini taşıyan eserler, ayrıntılı tarihçeleri, analizleri, planları, görselleri ve illüstrasyonlarıyla kayıt altına alındı.

Kocaeli Üniversitesi Vakfı ve Kocaeli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi tarafından desteklenen projeyle hazırlanacak serinin ilki "Kültür Köprüleri 1" isimli kitap basına tanıtıldı.

Kitapta, Selanik ve Kavala'daki Osmanlı döneminden kalma 5 cami, 4 hamam, 2 külliye ve çok sayıda yapının tarihçeleri, mimari özellikleri ve bugünkü durumuyla ilgili bilgilere yer verildi.

KOÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan, toplantıda yaptığı konuşmada, Kültür Köprüleri Projesi ile yurtdışı Türkler ve akraba toplulukların yoğun yaşadığı bölgelerdeki yapı mirasını ve çevresel özellikleri incelemeyi ve kültürel hafızaya kaydetmeyi amaçladıklarını söyledi.

Bu maksatla mimar akademisyenlerin katkılarıyla derinlikli ve tefsirli mimari araştırma-inceleme kitapları hazırlamayı planladıklarını anlatan Erdoğan, proje sayesinde hazırlanacak kitapları, araştırmacıların, üniversite ve kütüphanelerin hizmetine sunmak istediklerini kaydetti.

Erdoğan, konunun aciliyet arz eden bir yönü daha olduğuna dikkat çekerek, "Ne yazık ki yurtdışı ülkelerde yer alan mimari mirasımıza ait bazı çok değerli yapılar ve kültürel unsurlar zaman zaman duyarsızlık veya suiniyet sonucunda kasıtlı olarak yok edilmek, ortadan kaldırılmak ya da yozlaştırılmak istenmektedir. Kültür Köprüleri Projesi bu hususta da tarihe şerh düşecek ve son derece işlevsel olacaktır" diye konuştu.

Projenin ilk yapıtının, Yunanistan'da yer alan 500'er yıllık Osmanlı-Türk merkezleri Selanik ve Kavala'da ayakta kalan eserleri konu aldığına işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Çalışmada, Selanik'teki Osmanlı dönemine ait mimari mirası, askeri, siyasi ve sivil mimarinin kalıntılarını tespit ederek kayıt altına aldık. Çalışmaya esas teşkil eden camiler, hanlar, hamamlar ve külliyeler teknik ayrıntılarıyla bir bir incelenmiş, mimari çizim teknikleri ve yerinde çekilmiş fotoğraflarıyla kaydedilmiştir. Teknik özellikleri ve günümüzdeki durumu, ayrıntılarıyla ve mimari yazınına dair üslupla anlatılmıştır."

Erdoğan, Selanik ve Kavala kitabının ardından Üsküp-Ohri kitabını da hemen "tezgaha alacaklarını", kendilerine verilen destek ve katkılarla serinin diğer eserlerini de kısa sürede kaleme alacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.