Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yayman:

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yayman:
"Yeni Türkiye kavramı sanki sadece AK Parti döneminde kullanılıyormuş gibi bir algı var. Yeni Türkiye kavramı Osmanlı İmparatorluğunun son döneminde Avrupalıların da kullandığı bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Yani 1908, 1910'da kullanılmaya başlanıy

ANKARA ( AA) - Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, "Yeni Türkiye" kavramının sanki sadece AK Parti döneminde kullanılıyormuş gibi bir algı olduğunu belirterek, "Yeni Türkiye kavramı Osmanlı İmparatorluğunun son döneminde Avrupalıların da kullandığı bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Yani 1908, 1910'da kullanılmaya başlanıyor. Yeni bir kavram değil 'Yeni Türkiye' kavramı" dedi.

Estergon Türk Kültür Merkezinde İstanbul Üniversitesi mezunlarının ve mensuplarının kurmuş olduğu Siyasal Vakfı'nın düzenlediği "Yeni Türkiye Konuşmaları" başlıklı konferansta konuşan Yayman, "Yeni Türkiye" kavramının yeni olmadığını Osmanlı İmparatorluğundan beri var olan bir kavram olduğunu vurguladı.

Konferansta, Türkiye'nin çok güçlü bir ülke olduğunu ve asla umutsuzluğa kapılmamız gerektiğini vurgulayan Yayman, Türk anayasalarını ve Türk siyasi hayatının önemli dönüm noktalarını tarihsel ve jeopolitik eksende anlattı.

Yayman, "Yeni Türkiye" kavramının sanki sadece AK Parti döneminde kullanılıyormuş gibi bir algının olduğunu belirterek, "Yeni Türkiye kavramı Osmanlı İmparatorluğunun son döneminde Avrupalıların da kullandığı bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Yani 1908, 1910'da kullanılmaya başlanıyor. Yeni bir kavram değil 'Yeni Türkiye' kavramı. Yeni Türkiye kavramı 1961'den sonra daha sık kullanıldı. Yeni Türkiye Partisi kuruldu, 1960 darbesinden sonra. Ama Türkiye'de fikri takip olmadığı için bu kavramı 'Tayyip Erdoğan'ın icat ettiği, Tayyip Erdoğan söylüyor' gibi bir düşünce hakim o zaman biz buna karşı çıkalım. Maalesef çok ilkel, tuhaf bir anlayışın olduğunu düşünüyorum" dedi.

Yayman George Orwell'ın "Geçmişi kontrol eden geleceği de kontrol eder. Bugünü kontrol eden, geçmişi de kontrol eder" sözünü hatırlatarak, jeostratejik ve jeopolitik bakımdan Türkiye'nin çok önemli olduğunu ve geçmişimizi doğru bilmemiz gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin coğrafi olarak enerji, su ve önemli yollar üzerinde bulunduğundan dünyanın geleceğinde söz sahibi olması gerektiğini ifade eden Yayman, "Biz bir deviz ve bu devin çocukları olarak tarihimiz bilmeliyiz. Bugün yaşadıklarımız 11. yüzyıla çok benziyor. Türklerin Anadolu'ya geldikleri döneme benziyor" şeklinde konuştu.

-"Türkiye Avrupa'nın Çin'i"

Türkiye'nin Özal ile ve sonrasında AK Parti hükümetinin atılımlarıyla devir atladığını belirterek, "Avrupalılar Türkiye'ye, Avrupa'nın Çin'i diyor. Gerçekten önümüze gümrük birliği duvarı koymak istiyorlar. Birçok engel çıkartıyorlar. Türk insanı girişimciliği ile tüm engelleri aşıyor" dedi.

Suriye konusuna da değinen Yayman, kendimize öz güven duymamız gerektiğini, tüm sorunların aşılacağını, Türkiye'nin çok güçlü bir ülke olduğunu ifade etti. Gaziantep ve Şanlıurfa'nın Türkiye'nin en önemli şehirlerinden olduğunu, GAP'ın ve Güneydoğu Anadolu şehirlerinin Suriye savaşından dolayı gelişimlerinin durdurulamayacağını vurgulayan Yayman, şunları kaydetti:

"Bir an şunu düşünün. Roma'dan İtalya'ya kadar, Çin'e kadar bu coğrafyada makine üreten bir bölge yok. Gaziantep'te sadece 8. Organize Sanayi Bölgesi tamamlandı. Antep kabına sığmıyor. Maalesef emperyalistlerin yaptığı savaş var, bu savaşa rağmen Antep ilerlemesinden vazgeçmiyor. Antep Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikaların toplamı Ortadoğu'daki tüm fabrikaların toplamından fazladır. Katil Esed savaş başlatmasaydı, Antep ve Urfa uçup gitmişti. Yeni Türkiye'nin yolu Antep'ten, Urfa'dan geçiyor. Cumhuriyetimizin 100. yılında en önemli şehirlerimizden olacak bu şehirler"

Türkiye'nin 2023 hedeflerine giden yolda önemli aşamalardan geçtiğine değinen Yayman, televizyon, sinema, sanayi gibi önemli alanlara yönelik istatistiki bilgiler verdi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.