Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Özbekistan'da

Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Özbekistan'da
Bakan Avcı, Kültür Bakanı Muratov ile görüştü

TAŞKENT (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Kültür Bakanı Mahmudcan Muratov ile bir araya geldi.

Bakan Muratov, Avcı'yı ülkesinde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ikili iş birliğinin geliştirilmesinde kültürel ilişkilerin büyük bir önem arz ettiğine dikkati çekti.

Ülkesinin, Türkiye ile kültürel alandaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve derinleştirilmesinden yana olduğunu vurgulayan Muratov, iki ülke hükümetlerinin de kültür, eğitim, bilim ve spor alanlarındaki iş birliğinin geliştirilmesi yönünde çaba sarf ettiğini söyledi.

Muratov ayrıca Türkiye ile kültürel ve tarihi varlıkların korunması konusunda da iş birliği yapmak istediklerini bildirerek, bu alanda Türkiye'nin deneyimlerinden istifade etmek istediklerini dile getirdi.

Ayrıca Muratov, Türkiye'yi ağustos ayında düzenlenecek Şark Teraneleri Uluslararası Müzik Festivali ve dünya rönesansında Orta Asya'nın rolü ve önemi konulu uluslararası konferansa davet etti.

- "Kültürel iş birliğinde çok daha ileri noktada olmalıydık"

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da, kültür alanı başta olmak üzere tüm alanlardaki Türkiye-Özbekistan ilişkilerinde çok daha hareketli bir dönemin yaşanmasını umut ettiklerini belirterek, "Aslında kültürel iş birliği bakımından çok daha ileri noktalarda olmamız gerekirdi. Bu konuda epey geciktik." diye konuştu.

İki ülke arasında kültür alanındaki işbirliği anlaşmasının 26 sene önce imzalandığını anımsatan Avcı, anlaşmanın birçok hükümünün eskidiğini ve bir an evvel yenilenmesi gerektiğini dile getirdi.

Avcı, bu çerçevede iki ülke arasında kültür karma komisyonunun oluşturulması gerektiğine işaret ederek, yılda en az bir kez toplanacak bu komisyonun kültürün her alanında neler yapılabileceğini ele alması gerektiğini vurguladı.

Bakan Avcı, iki ülke arasında karşılıklı olarak kültür günleri, konser, sergi, mutfak tanıtım günleri ve diğer etkinliklerin düzenlenmesi, ayrıca Türkiye'deki müzelerde bulunan Özbek halkına ait eserlerin nüshalarının temin edilmesi üzerinde çalışılması gerektiğini belirtti. Avcı, tüm bu faaliyetlerin kurulacak kültür karma komisyonu tarafından yapılabileceğini söyledi.

Avcı, Türkiye'nin Özbekistan ile aralarında UNESCO'nun da bulunduğu uluslararası kuruluşlar çerçevesinde de iş birliği yapabileceğini sözlerine ekledi.

Görüşmenin ardından Muratov, Nabi Avcı'ya geleneksel Özbek kıyafeti "çapan" hediye etti. Avcı da, Özbek bakana hediyelerini takdim etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.