Kunduz'daki Hastaneye Hava Saldırısı

Kunduz'daki Hastaneye Hava Saldırısı
Beyaz Saray Sözcüsü Earnest: "(Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün bağımsız araştırma komisyonu kurulması talebi) Biz, (ABD) Savunma Bakanlığının devam eden soruşturmasına güveniyoruz"

WASHINGTON (AA) - Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün (MSF), ABD güçlerinin Kunduz'daki hastaneye düzenlediği hava saldırısının bağımsız bir araştırma komisyonu tarafından soruşturulması talebiyle ilgili olarak, "Biz, (ABD) Savunma Bakanlığının devam eden soruşturmasına güveniyoruz" dedi.

Earnest, günlük basın brifinginde, Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentinde, MSF’ye ait hastaneye hafta sonu ABD uçaklarınca yapılan hava saldırısı sonucu 22 kişinin hayatını kaybettiği olayla alakalı soruları da yanıtladı.

MSF Uluslararası Başkanı Joanne Liu'nun Uluslararası İnsani Araştırma Komisyonu tarafından Kunduz'daki saldırının soruşturulması talebinin hatırlatılması üzerine Earnest, "Biz, Savunma Bakanlığının devam eden soruşturmasına güveniyoruz. ABD olarak biz, yaptığımız hataları sahipleniriz, özür dileriz ve yaşananlar konusunda dürüst oluruz" dedi.

Earnest, "Bu meselede, Savunma Bakanlığı meydana gelen olayda tam olarak neler olduğunu anlamaya çalışıyor. Aynı zamanda, böyle trajik olayların tekrarlanmaması için neler yapılabileceği konusunda çalışmalar yapıyor" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "MSF savaş suçu işlenmiştir diyor. Savunma Bakanlığı olayda bir savaş suçu işlendiğine dair saptamada bulunabilecek pozisyonda mı?" şeklindeki sorusu üzerine Earnest, "savaş suçu" ifadesinin belirli yasal anlamlar taşıyan bir terim olduğuna dikkati çekerek, "Bunun, korkunç trajik bir hata olması dışında başka bir şeye işaret eden ne bir delil gördüm ne de bir başkası tarafından bu yönde bir delil sunulduğuna rastladım" ifadesini kullandı.

MSF Uluslararası Başkanı Joanne Liu, BM Cenevre ofisinde düzenlenen basın toplantısında, hastaneye saldırının bağımsız bir araştırma komisyonu tarafından soruşturulması çağrısında bulunarak, "Biz, Uluslararası İnsani Araştırma Komisyonu tarafından Kunduz'daki saldırının soruşturulması talebimizi duyuruyoruz" demişti.

Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentindeki hastaneye hafta sonunda ABD uçaklarınca düzenlenen hava saldırısında 10'u hasta, 12'si çalışan toplam 22 kişi hayatını kaybederken 37 kişi de yaralanmıştı. 

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü saldırının ardından Afganistan'ın kuzeyindeki faaliyetlerini askıya almıştı. 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.