Konya Ovası'nda kuraklık alarmı üst seviyede: Sulak araziler de risk altında!

Konya Ovası'nda kuraklık alarmı üst seviyede: Sulak araziler de risk altında!
Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Sulak arazilerde ekimi yapılan tohumlarda ise çimlenme gerçekleşti ama kardeşleme işlemi yağış almadığı için olmadı" dedi.

Ekimi yapılan hububatın yarısından fazlasının kuraklık nedeniyle toprak altından çıkamadığını, tohumların çürüdüğünü ifade eden Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Sulak arazilerde ekimi yapılan tohumlarda ise çimlenme gerçekleşti ama kardeşleme işlemi yağış almadığı için olmadı. Bu şartlarda hububatta Konya rekolte ortalamasının yarısını yakalama şansımız yok” dedi.

Türkiye’nin ‘tahıl ambarı’ Konya, Ocak ayında ciddi kuraklık ile karşı karşıya. Üreticiler, yaşanan kuraklık nedeniyle tarlalarında çimlenmeyi ve kardeşlemeyi sağlayamadı. Konya genelince yaşanan yağış kıtlığını ve bunun çiftçiye geri dönüşünü gazetemize değerlendiren Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, Konya’ya dış havzalardan su gelmesi konusunda tekrar dikkat çekti.
Konya havzasının ihtiyacı olan suyu Ocak ayının ortalarına gelinmesine rağmen halen alınamadığını ifade eden Yağız, “2022 yılının Ekim ayında tarla ile buluşturulan hububatın yüzde 50’sinden fazlası kurak alana ekildi. Bu alanlarda ekilen tohumların çimlenmesi gerçekleşmedi. Tohumlar çürüdü. Sulak arazilerde ekimi yapılan tohumlarda ise çimlenme gerçekleşti ama kardeşleme işlemi yağış almadığı için olmadı. Kardeşleme gerçekleşmeyince onlarda da sıkıntı var. Dolayısıyla Konya Ovası’nda hatta Türkiye genelinde hububatta sıkıntı var. Konya’nın hububat rekoltesi ortalama 3-3.5 milyon ton. Bu şartlarda bunun yüzde 50’sini yakalama şansımız yok. Bu zararın kapatılabilmesi için ise hükümetimizin alabileceği en hızlı önlem baharlık ekim için destek vermesi. Üreticimize baharlık tohum ve gübre desteği sağlanmalı. Bu ekimler yaptırılmadığı takdirde önümüzdeki yıl 2023 yılının hububat hasat döneminde sıkıntılar yaşanacak. Hububat çok stratejik bir ürün. Bu nedenle maliyetlere bakılmaksızın üreticiye destek verilmeli. Hububatta yaşanacak rekolte eksikliği bir nebze bu şekilde kapatılabilir” dedi.

SULAK ARAZİLER DE RİSK ALTINDA
Kuraklık nedeniyle sulak arazilerinin de risk altında olduğunu aktaran Başkan Yağız, “Meteoroloji tarafından sunulan tahmini verilere göre kuraklığın devam edeceği öngörülüyor. Bu kuraklığın yerüstüne olduğu gibi yeraltına da ciddi zararları var. Yeraltı sulama kuyularının yağmayan yağışlardan dolayı yazın tam ortasında çekileceği ifade ediliyor. Bu nedenle sulu araziler de risk altında. Yeraltı sularının çekilmesinden dolayı ani çöküş tehlikeleri mevcut. Şuan dağdaki birçok çeşme kurudu. Çiftçilerimizde yağış beklentisi halen devam ediyor. Bu saatten sonra yağacak olan yağışların çimlenmeye bir etkisi olmaz. Sadece çimlenmesi gerçekleşmiş, kardeşlemesi olmamış bitkilere katkı sağlar. Bu da önemli bizim için. Çünkü bu yılki hububat rekoltesini sağlayacak olanlar kardeşlemeyi bekleyen bitkiler” diye konuştu. Mehmet Günnar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.