Kurban bereketi 23 yıldır Türkiye'den dünyaya yayılıyor

Kurban bereketi 23 yıldır Türkiye'den dünyaya yayılıyor
Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1993 yılında başlatılan vekalet yoluyla kurban kesim programı kapsamında, bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında toplam 866 bin 955 hisse kurbanın kesimi ve dağıtımı gerçekleşti

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından 1993 yılında başlatılan vekalet yoluyla kurban kesim programı kapsamında, yurt içinin yanı sıra açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olduğu ülkelerde toplam 866 bin 955 hisse kurbanın kesimi ve dağıtımı yapıldı.

Bir programa katılmak üzere Konya'ya gelen Türkiye Diyanet Vakfı Kaynak Üretimi Müdürü Sami Serdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DİB ile TDV'nin ortaklaşa düzenlediği vekalet yoluyla kurban kesim programının,1993 yılından bu yana devam ettiğini söyledi.

Programın ilk başlatıldığı 1993 yılında 2 bin 634 kurban hissesinin vekalet yoluyla kesim ve dağıtımının yapıldığını ifade eden Serdar, bu rakamın her yıl hızla arttığını bildirdi.

Serdar, vekalet yoluyla kesimi ve dağıtımı yapılan kurban hisse sayısının 2000 yılında 17 bin 123'e yükseldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu rakam 2010 yılında 45 bin 611'e, 2014 yılında 135 bin 394'e yükseldi. Geçen yıl da bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 33 artışla 180 bin 35'e çıktı. Yürütülen çalışmalar sayesinde rakam her yıl giderek artıyor. Rakamlara baktığımızda programın başladığı 1993 yılından günümüze kadar yurt içi ve yurt dışında toplamda 866 bin 955 hisse kurbanın kesim ve dağıtımı gerçekleştirilmiş. Vekalet yoluyla kesilen kurbanları, yurt dışında açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olduğu bölgelerde dağıtıyoruz. Kurban hissesi katılımının sağlandığı Türkiye haricindeki diğer ülkelere bakıldığında ise çoğunluğunu Almanya, Fransa ve Hollanda oluşturuyor. 2015 yılında toplanan 180 bin 035 hissenin, vekalet aracılığı ile yurt içinde 195 merkezde, yurt dışında da 104 ülkenin 469 bölgesinde kesim ve dağıtım işlemi gerçekleşti."

- 2016 yılında 225 bin hisse hedefleniyor

Bu yıl program kapsamında 225 bin kurban hissesi dağıtımının hedeflendiğini dile getiren Serdar, 2016 kurban bedelinin yurt içinde 690, yurt dışı içinse 500 lira olduğunu bildirdi.

Serdar, bu yıl yurt içinde 215 il ve ilçe merkezinde, yurt dışında ise 125 ülkenin 525 bölgesinde kesim ve dağıtımının yapılacağına dikkati çekerek, "Kurban programının kamuoyuna duyurulması için afiş, broşür gibi çeşitli materyaller hazırlandı, TV ve radyo reklamı çekimleri yapıldı." diye konuştu.

- "Kurban bereketini, dünyanın farklı coğrafyalarına ulaştırıyoruz"  

Kanunda yapılan yasal düzenleme ile 2 yıldır kurban derisi ve sakatat da topladıklarını anlatan Serdar, şöyle konuştu:

"Vekaletle kurban kesim programı, büyükelçiliklerimiz, müşavirliklerimiz, ateşeliklerimiz, koordinatörlüklerimiz, müftülüklerimiz, TİKA, yurt dışındaki dini idareler ve partner kuruluşlarla işbirliği içinde yapılmaktadır. Yurt dışında kesilen kurbanlar öncelikle açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olduğu kardeşlerimize dağıtılmaktadır. Yürütülen bu program sayesinde kurban bereketini, Afrika'dan Orta Asya'ya, Balkanlar'dan Kafkasya'ya, Uzak Doğu'dan Latin Amerika'ya kadar dünyanın farklı coğrafyalarına ulaştırıyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.