Küresel Piyasalar Abd Büyüme Verisine Odaklandı

Küresel Piyasalar Abd Büyüme Verisine Odaklandı
İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, dün karışık bir görünüm ortaya koymasının ardından bugün başta ABD'nin 2016 yılı 4'üncü çeyrek büyümesi olmak...

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, dün karışık bir görünüm ortaya koymasının ardından bugün başta ABD'nin 2016 yılı 4'üncü çeyrek büyümesi olmak üzere hareketlenecek veri takvimine odaklandı.

Hafta boyunca devam eden ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan ve üyelerinin açıklamaları, yıl sonuna kadarki faiz artırımının 3 ya da 4 kez olabileceğine ilişkin beklentileri desteklemeye devam ederken, dün veri gündeminin görece zayıf olmasının etkisiyle pay piyasalarında karışık bir seyir izlendi.

Dün konuşması olan iki Fed üyesi de bankanın bu yıl toplam üçten fazla faiz artışı yapabileceğine yönelik açıklamalarda bulunurken, bekleyen konut satışları verisi ise şubatta yüzde 5,5 artarak son 10 ayın zirvesine çıktı. Bu gelişmelere karşın özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın politikalarına ilişkin beklentilerin netleşmemesi piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Dolar endeksi dün, bir haftanın ardından tekrar 100'ün üzerine çıkarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,20 değer kaybetti, S&P 500 endeksi yüzde 0,11 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,38 yükseldi.

Analistler, bugün ABD'de büyüme ile kişisel tüketim harcamaları verilerinin piyasaların odak noktasında olduğunu, Fed üyelerinin devam eden konuşmalarının da izleneceğini ifade etti.

Avrupa tarafında, İngiltere'nin Lizbon Anlaşmasının 50. maddesini işleme koyarak, 44 yıllık üyeliğin ardından Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) sürecini resmen başlatmasıyla sterlin/dolar paritesi gün içinde 1,24'ün altını test etse de gelen tepki alımlarıyla kayıplarının önemli bir kısmını telafi etti. Sterlin/dolar paritesi dün yüzde 0,1 azalarak günü 1,2436'dan tamamlarken, FTSE 100 endeksi yüzde 0,41 yükseliş kaydetti. Bugün öncü enflasyon verilerinin takip edileceği Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 0,44, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,45 değer kazandı.

Bugün Asya tarafında dolar/yen paritesindeki sınırlı yükselişe karşın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8 değer kaybetti, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise kapanışa yakın yüzde 0,8 geriledi.

Yurt içinde dün BIST 100 endeksinin, banka pay piyasaların öncülüğünde değer kaybederek günü analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 89.500'ün altında tamamladığı görüldü. Dolar/TL, 3,6480 seviyelerinde dengelenirken, BIST 100 endeksi dün yüzde 1,01 düşüş kaydetti ve 89.270 puandan kapandı. Analistler, bugün yurt dışında hareketlenen veri gündeminin takip edileceğine değinerek, BIST 100 endeksinde 88.500 seviyesinin destek, dolar/TL'de ise 3,6650 seviyesinin kısa ve orta vadeli yön açısından önemli direnç konumunda olduğunu dile getirdi.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, mart ayı ekonomi güven endeksi

12.00 Avro Bölgesi, mart ayı ekonomi güven endeksi

15.00 Almanya, mart ayı TÜFE

15.30 ABD, 2016 4. çeyrek GSYH ve kişisel tüketim harcamaları

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları






Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.