Küresel piyasalar yeni haftada Fed'e odaklandı

Küresel piyasalar yeni haftada Fed'e odaklandı
İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar dalgalı bir seyir izlenen geçen haftanın ardından yeni haftada ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarına odaklandı.ABD'de bu...

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar dalgalı bir seyir izlenen geçen haftanın ardından yeni haftada ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarına odaklandı.

ABD'de bu hafta Fed'in 26-27 Nisan'da gerçekleştireceği Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkacak faiz kararı ve karar metnindeki faiz artırım sürecine ilişkin ipuçlarının küresel piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

Geçen hafta petrol fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin desteklediği pay piyasaları haftalık bazda pozitif bir seyir izlerken, özellikle gelişmiş ülke tahvil faizlerinin yükselişe geçmesi dikkati çekti. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 1,72'den yüzde 1,90'a çıktı, dolar endeksi cuma günü 95'in hemen üzerinde dengelendi. Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,12 yükselirken, S&P 500 endeksi yatay seyretti, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,80 değer kaybetti.

Avrupa tarafında, geçen hafta Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz ve para politikasında değişiklik yapmaması ve Başkan Mario Draghi'nin açıklamalarının ardından avro/dolar paritesi 1,14 seviyelerinden 1,1220'ye kadar geriledi ve yeni haftaya 1,1245 seviyesinden başladı. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,60, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,29 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,11 düşüş kaydetti.

Bugün Japonya'da açıklanan Öncü Göstergeler Endeksi'nin önceki aya göre gerilemesi ve petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Nikkei 225 endeksi şu dakikalarda yüzde 0,7 değer kaybederken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 azaldı. Asya piyasalarında yeni haftaya düşüşle başlayan petrol fiyatları, şu dakikalarda yüzde 1,2 değer kaybederek 44,40 dolar seviyelerinde dengelendi.

Yurt içinde, geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz koridorunun üst bandını piyasa beklentileri doğrultusunda 50 baz puan indirmesinin ardından Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi 11 ayın en yüksek seviyesi olan 86.931 puanı görse de bu seviyelerde tutunamadı. Endeks, 87.000 puan sınırında etkisini artıran kar satışları ile haftalık kazançlarının önemli bir kısmını geri verdi ve haftayı 85.829 puandan tamamladı. Yeni haftada Fed'in faiz kararının ve açıklanacak verilerin takip edileceğini ifade eden analistler, BIST 100 endeksinin 84.400 seviyesinin destek, 86.700 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, sektörel güven endeksleri ve kapasite kullanım oranı

17.00 ABD, mart ayı yeni konut satışları

17.30 ABD, nisan ayı Dallas Fed imalat endeksi





Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.