Küresel piyasalar yeni haftada yoğun veri trafiğine odaklandı

Küresel piyasalar yeni haftada yoğun veri trafiğine odaklandı
İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, geçen hafta veri gündeminin zayıf olmasının da etkisiyle karışık bir seyir izlerken, bu hafta hareketlenecek veri trafiğinin...

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, geçen hafta veri gündeminin zayıf olmasının da etkisiyle karışık bir seyir izlerken, bu hafta hareketlenecek veri trafiğinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

ABD'de geçen haftanın son işlem gününde perakende satışlar verisi yüzde 1,3 ile beklentileri aşmasına karşın pay piyasalarında satış baskıları etkili oldu, dolar endeksi ise geçen hafta genelinde yükseliş eğilimini sürdürdü. Cuma günü dolar endeksi yüzde 0,5 artarak 3 haftanın en yüksek seviyesi olan 94,85'e çıkarken, Dow Jones endeksi yüzde 1,05, S&P 500 endeksi yüzde 0,85 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,41 değer kaybetti.

Avrupa tarafında, cuma günü açıklanan Almanya Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verisi yüzde 1,6 artışla beklentileri aşarken, Avro Bölgesi GSYH ise yüzde 1,5 yükselerek beklentilerin altında kaldı. Verilerin ardından avro/dolar paritesindeki düşüşten destek bulan pay piyasaları, günü yükselişle tamamladı. Cuma günü avro/dolar paritesi 1,1283 ile 27 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesine gerilerken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,92, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,62 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,56 değer kazandı.

Asya'da, Çin'de açıklanan nisan ayı sanayi üretimi verisinin yıllık yüzde 6 artmasına karşın beklentilerin altında kalmasının ardından kapanışa yakın Şanghay bileşik endeksi yatay bir seyir izlerken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 yükseldi.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, gerileyişini üst üste 3'üncü haftaya taşıdı ve 77.808 puan ile 29 Şubat haftasından bu yana en düşük haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Dolar/TL, küresel piyasalarda değerlenen doların etkisiyle 2,97'nin üzerinde dengelenirken, gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 9,76'ya çıktı.

Analistler, bu hafta başta ABD ve Avro Bölgesi enflasyon ile ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları olmak üzere yoğun veri trafiğinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, yurt içinde ise siyasi gelişmelerin odak noktasında olmaya devam edeceğini vurguluyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, nisan ayı tarım ÜFE

10.00 Türkiye, şubat ayı işsizlik oranı

15.30 ABD, mayıs ayı New York Fed imalat endeksi

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.