Kurtulmuş, AA Editör Masası'na konuk oldu

Kurtulmuş, AA Editör Masası'na konuk oldu
Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (3)- "Çağrılarda bulunduk, 'Terörle aranıza mesafe koyun, terörü lanetleyin. Terör önce sizi yok ediyor. Yani demokratik bir siyaset kurumu olarak önce HDP’yi yok ediyor. Her patlayan bomba HDP'yi o çukura

ANKARA (AA) - Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, HDP'ye terör örgütü ile aralarına mesafe koymaları yönünde defaatle çağrıda bulunduklarını belirterek, "(Terörle aranıza mesafe koyun, terörü lanetleyin. Terör önce sizi yok ediyor. Yani demokratik bir siyaset kurumu olarak önce HDP'yi yok ediyor. Her patlayan bomba HDP'yi o çukura çekiyor) dedik. Bunu maalesef yapamadılar" dedi.

AA Editör Masası'na konuk olan Kurtulmuş, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Kurtulmuş, "HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin TBMM'deki grup toplantısında, terör olaylarından partilerinin sorumlu olmadığını ifade etti ve ayrıca cezaevlerinin kendilerinin ikinci evi olduğunu, haftalık grup toplantılarını burada yapabileceklerini söyledi. Siz bu sözleri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Demirtaş'ın bu sözünü keşke ciddiye alabilsek. Ben başından itibaren, HDP'nin Türkiye'de kalkıp 7 Haziran'da 6 milyon, 1 Kasım'da 5 milyon oy almış parti olarak, meşru bir siyasi parti olarak esas meselesinin terörle arasına mesafe koyup, gerçekten oy veren halkın hakkını, hukukunu savunmanın, bir numaralı vazifesi olması gerektiğini defaatle ifade etmeye çalıştım. Açıkça çağrılarda bulunduk, 'Terörle aranıza mesafe koyun, terörü lanetleyin, terör önce sizi yok ediyor. Yani demokratik bir siyaset kurumu olarak önce HDP'yi yok ediyor. Her patlayan bomba HDP'yi o çukura çekiyor' dedik. Bunu maalesef yapamadılar. Yapmak isteyenler HDP içerisinde oldu, şahıs olarak yapmak isteyenler oldu, terörün gölgesinden kurtulmak isteyenler oldu ama nihayetinde bir partinin tavrı kurumsal tavrıdır. Kurumsal tavrına baktığınız zaman maalesef kurumsal olarak bu mesafeyi koymayı başaramadılar. Zaman zaman Demirtaş ve bazı arkadaşlarının yapmış oldukları bu tür açıklamalara rağmen bu mesafeyi koyamadılar."

- "HDP açıkça desin ki..."

HDP'li bazı milletvekillerinin, Ankara'daki terör saldırısını gerçekleştiren canlı bombanın taziyesine gittiğini anımsatan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"(Arkamızı dağa yasladık) diyenler oldu. Teröristlerin cenazesine gidip zafer nutukları atanlar oldu. Şimdi dünyanın hangi ülkesinde, o ülkenin emniyet güçleri terörle mücadele ederken, herhangi bir partinin, hem sıradan adamları değil bunlar, milletvekilleri, yöneticileri onlara gidip teröre aleni destek vermesini Allah aşkına kim kabul edebilir, bunu hangi demokratik standartlar içerisine koyabilirsiniz. Temenni olarak tamam, biz de temenni ederiz, HDP açıkça desin ki hem dağa ve şu anda şehirlerde mücadele eden adamlara, defaatle deme fırsatı da doğdu, Cizre'de, Sur'da doğdu, 'Bırakın silahlarınızı, bombalarınızı çıkın teslim olun, artık bu işi bitirelim. Türkiye bu silahlı mücadeleleri hak etmiyor ya da biz HDP olarak bu mücadelenin yanında değiliz. Bunu tasvip etmeyiz'. Bunları deme imkanları defaatle oldu. Keşke bunu yapabilselerdi. Bugün evet çok, bayağı mesafe alınmıştır, kötü anlamda mesafe alınmıştır diyorum ama sonuçta hala böyle bir imkan, hala Türkiye'de kurumsal varlığını devam ettiren bir parti var, böyle bir imkan HDP'nin elindedir."

-"Eğer samimi olurlarsa HDP kendisini kurtarır"

"Eğer samimi olurlarsa, samimiyetle kalkıp dağda ve şehirlerde bu mücadeleyi sürdüren kendi adamlarına, PKK unsurlarına 'Yeter artık yeter, bu halk sizden çok çekti, bu halk sizi tasvip etmiyor, bırakın şu işleri, bombalarınızı silahlarınızı bırakın, teslim olun. Türkiye'nin daha demokratik ortama geçişinin adımlarını atalım' dese, HDP kendisini kurtarır" ifadesini kullanan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama maalesef HDP bunu zaman zaman cılız seslerle söylüyor ama sonuçta ben bir kere daha buradan net ifade ediyorum, HDP'nin tarihsel sorumluluğu budur. 'Evet, biz terörle aramıza mesafe koyuyoruz, terör örgütünün yaptığı işlerin hiçbirini tasvip etmiyoruz'. Hükümeti, devleti eleştiriyorsanız bir de dönün bakalım, bakın orada insanlara hem Kürt halkına hayatı zindan eden bir örgüt var, tek tek evlerinin önünü kazmış, çocuklarını dağa kaçırmış, bunlara da iki çift laf söyleyin. 'Durun elinizdeki bu silahları, bombaları bırakın' deyin. Eğer HDP böyle bir şey söylerse hem kendisinin bir demokratik sistem içindeki yerini güçlendirmiş olur hem Türkiye'de bu meselenin çözülmesi için katkıda bulunmuş olur. Doğru iş yapmış olur. Ben samimi bu çağrıları yapmalarını kendilerinden beklediğimizi ifade ediyorum."

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.