Kuru İğne Tedavisi nedir?

Kuru İğne Tedavisi nedir?
Kuru iğne tedavisi (intramusculer mekanic stimulation) ilaçsız bir ağrı tedavisi yöntemi olup ağrılı kas spazmları tedavisinde uygulanmaktadır.

Medicana Hastanesi Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm.Dr. Nilgün Şenol Güler, Kuru iğne tedavisini anlattı.

(Kuru iğne tedavisi (ims) yönteminde kullanılan iğneler çeşitli uzunluklarda ve ilaçsızdırlar. Farklı uzunluklardaki çok ince iğnelerin spazm olan kaslara batırılarak spazmın çözülmesi kuru iğne tedavisi yönteminin temelini oluşturmaktadır.

Kronik kas iskelet sistemi bozuklukları ve bu bozukluklara bağlı ağrıların tedavisinde kuru iğneleme etkili bir yöntemdir. Tedavide gergin kasa bir iğne batırılır ve spazm çözülmeye çalışılmaktadır ve çoğunlukla çok sayıda iğneleme yapılır.

Kuru İğne Tedavisi Acı Veren Bir Yöntem Midir?

Deriyi geçerken bir kılavuz kullanılarak iğnenin hızlı batması sağlanarak hastanın acı duyma hissi azaltılmaktadır. İğne yapılan kas aşırı hassas ve kısalmışsa iğne yapılma esnasında bir miktar ağrı duyulabilir. İğne ilk batırıldığında spazmlı kas tarafından iğne sıkıca kavranır ve bu esnada ağrı hissi ortaya çıkabilir. Ancak kas kendini bıraktığında ciddi bir rahatlama olur. Bazı hastalarda ilk birkaç seansta ağrı şikayeti olabilir, seanslar devam ettikçe bu ağrılar kaybolur. İMS kullanılan iğne ile kas iğcikleri uyarılır ve kuru iğne kontraktür sonucu kısalan kasların uzatılmasına katkı sağlar.

Kuru İğneleme ve Akupunktur Arasındaki Fark

İMS ya da kuru iğne tedavisi bir akupunktur yöntemi değildir. Kuru iğneleme ile akupunktur tedavisinin tek benzerliği her iki yöntemde de aynı iğnelerin kullanılmasıdır. Ancak akupunkturda iğneleme belli noktalara yapılırken, kuru iğnelemede iğne spazm olan kaslara yapılır.

Kaslardaki Spazmlara Dikkat !

Kaslardaki ağrılı spazmlar, kaslara, tendonlara ve eklem aralığını daraltarak eklemlere binen yükü arttırır. Disklere baskı yaparak fıtıklaşmalara ve ağrıya yol açar. Spazm damarsal yapıları da sıkıştırarak kol ve bacaklarda soğukluk, üşüme, ağrı  vb. belirtilere yol açabilmektedir. Ayrıca sinirlere baskı yaparak siyatalji, brakialji gibi radikülopatiler oluşturabilir.

Kuru İğne Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Kuru iğneleme yöntemi özellikle miyofasyal ağrı sendromunda uygulanmaktadır. Bunun dışında boyun ve bel fıtığında, donuk omuz, omuz sıkışma sendromu gibi omuz ağrılarında, bazı tendinitlerde, diz ve bacak ağrılarında sıklıkla kullanılmaktadır.

Kuru İğne Tedavisinin Zararları Var Mı?

Kuru iğne tedavisinde herhangi bir ilaç kullanımı olmadığı için ilaç allerjisi yapma riski de yoktur. Ancak kan sulandırıcı ilaç kullananlarda bazen küçük kanamalar yapabilmektedir. Nadiren, çok zayıf kişilerde kuru iğneleme yapılan bölgeye göre pnömotorax riski de olabilir.

Kas Spazmında Başarılı Bir Yöntem: Kuru İğne Tedavisi  

Kuru iğne tedavisi rahatsızlığa göre tek başına uygulanabildiği gibi diğer tedavilere ek olarakta uygulanabilmektedir. Bu yöntem 12-15 yaş üzeri kişilere uygulanabilir. Ortalama 3-6 seans olarak ve genellikle haftada bir-iki seans olarak uygulanmaktadır.  Ancak hastanın durumuna göre seans sayısı 8-10 seansa çıkılabilir. Komplikasyon oranı çok düşük, başarı oranı yüksek bir tedavi yöntemidir.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.