Kuşatma ve bomba altındaki Guta'daki kanser hastaları

Kuşatma ve bomba altındaki Guta'daki kanser hastaları
Yaklaşık 3 yıldır rejim güçlerinin kuşatması altında bulunan Doğu Guta'daki 890 kanser hastası kısıtlı imkanlarla sunulan iptidai tedavilerle hayata tutunmaya çalışıyor- Tesnim el-Kehlus isimli 6 yaşındaki kanser hastası kız çocuğunun annesi:- "Abluka böl

ŞAM (AA) - MUHAMMED MİSTO- Suriye'nin başkenti Şam'a bağlı Doğu Guta'da, rejim güçlerinin yaklaşık 3 yıldır uyguladığı kuşatma ve bombalı saldırılar, bölgedeki kanser hastalarının tedavilerinde ciddi aksaklıklara neden oluyor. Doğu Guta'da sayıları neredeyse 900'e ulaşan kanser hastaları, kısıtlı imkanlarla sunulan iptidai tedavilerle hayata tutunmaya çalışıyor.

Doğu Guta'daki gayri insani durum ile rejim güçlerinin devam eden bombalı saldırılarının, bölgede kanser teşhisi konulan 890 Suriyelinin tedavisinde geri dönülmez yaralar açtığı ifade ediliyor. Kısıtlı imkanların yanı sıra bölgeye yönelik devam eden saldırıların, başta çocuklar olmaz üzere kanser hastalarının hikayelerinin, "hastalığın yeniden nüksetmesi veya tedavi edilebilir aşamadaki hastanın kaybı" gibi üzücü sonlarla noktalanmasına neden olduğu gözlemleniyor.

Bölgede kan kanseri tedavisi gören 120 çocuktan biri olan Tesnim el-Kehlus isimli 6 yaşındaki kız çocuğunun hikayesi, bölgede yaşanan dramlara örnek teşkil ediyor. Yaklaşık iki buçuk yıl önce kendisine kan kanseri teşhisi konulan ve Şam'daki bir çocuk hastanesinde tedavi gören Tesnim, rejimin Doğu Guta bölgesini kuşatması nedeniyle hastaneye gidemiyor.

- Abluka, yaşam şartlarını "kanser" ediyor

Doğu Guta'daki kanser hastalarının başvuracağı tek yer olan Rahmet Sağlık Merkezi'ndeki onkoloji uzmanı Dr. Visam er-Ruz, Tesnim'e yaklaşık iki yıl önce lösemi tanısı konulduğunu söyleyerek, "Tesnim, Şam'da altı ay süreyle tedavi gördü. Durumu iyiye gidiyordu, tedavisi ikinci aşamaya gelmişti, neredeyse hastalıktan kurtulacaktı. Ancak tedavinin yarıda kesilmesi ve bu sırada küçük kızın babasının şehit edilmesi, tedavi sürecini olumsuz etkiledi, durumu kötüleşti." dedi.

Ruz, Doğu Guta'daki kuşatma nedeniyle tedavi sürecinin inkıtaya uğradığı Tesnim'e şu anda yeni bir tedavi şeması belirlediklerini ve durumunda dikkate değer gelişmeler gözlemlendiğini aktardı.

En büyük sorunun tedavi için gereken ilaç ve gıda eksikliği olduğunu vurgulayan Ruz, "Tedavide hareket imkanımızı kısıtlayan bu etkenlerin yanı sıra devam eden bombalı saldırılar, hastaların psikolojini harap ediyor, hastalığa karşı dirençlerini zayıflatıyor." diye konuştu.

Tesnim'in annesi ise ilkokul birinci sınıf öğrencisi kızının yaklaşık iki yıldır sağlık merkezinde tedavi gördüğünü söyledi. Kızının babasını rejim saldırılarında kaybetmesinden dolayı derin üzüntü yaşadığını ve bu durumun tedavi sürecini olumsuz etkilediğini kaydeden anne, "Abluka bölgedeki yaşam şartlarını adeta kanser etti. Ancak kızımın en kısa sürede iyileşeceğine dair ümidimi hiç kaybetmedim." dedi.

- Sağlık merkezindeki "tek" uzman doktor

Sağlık merkezindeki laboratuvar sorumlusu Emel eş-Şami de Doğu Guta'nın her yerinden hastaları olduğunu belirterek, Visam er-Ruz'un merkezdeki tek uzman doktoru olduğunu aktardı.

Şami, kuşatma nedeniyle ilaçların temin edilmemesinin sağlık merkezindeki çalışmaları aksattığını, bunun da hastaların durumunun kötüleşmesine ve bazı vakalarda ölümle sonuçlandığına dikkati çekti.

Şam'ın Doğu Guta bölgesi başta Duma, Kefer Batna ve Arbin olmak üzere pek çok ilçe ve beldeyi içinde bulunduruyor. İdari olarak Şam kırsalına bağlı bölgede, halihazırda 700 bin kişi yaşıyor.

Muhaliflerin, büyük çoğunluğunu denetimi altında tuttuğu Doğu Guta yaklaşık 3 yıldır rejim güçlerinin kuşatması altında bulunuyor. Esed yönetimine bağlı uçakların bölgeye yönelik saldırıları neticesinde binlerce sivilin hayatını kaybettiği belirtiliyor.



Kuşatma ve bomba altındaki Guta'daki kanser hastaları

Kuşatma ve bomba altındaki Guta'daki kanser hastaları

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.