Kutsal heyecan

Kutsal heyecan
Suudi Arabistan'ın hac ibadeti için bu yıl 1 milyon ziyaretçiyi kabul edeceğini duyurması ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Suudi Arabistan'ın Türkiye'den umreci kabul edileceğini açıklaması acenteleri heyecanlandırdı.

Suudi Arabistan'ın hac ibadeti için bu yıl 1 milyon ziyaretçiyi kabul edeceğini duyurması ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Suudi Arabistan'ın Türkiye'den umreci kabul edileceğini açıklaması acenteleri heyecanlandırdı. Acenteler kutsal yolculuk için hazırlıklara başladı

2020 ve 2021 yılı Pandemi nedeniyle hac organizasyonları düzenlenmedi. 2 yıllık hasretin ardından Sudi Arabistan Hac Bakanlığı bütün dünyaya 1 milyon ziyaretçiyi kabul edeceğini duyurdu. Acenteler, Suudi Arabistan'ın Türkiye'yi Kovid-19 "kırmızı listesi"nden çıkararak hac-umre ziyaretlerine açmasını memnuniyetle karşıladı. Kovid-19 nedeniyle 27 Şubat 2020'den bu yana Türkiye'den Suudi Arabistan'a umre ve hac uçuşları yapılamıyordu. Suudi Arabistan'ın hac ibadeti için bu yıl 1 milyon ziyaretçiyi kabul edeceğini duyurması ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Suudi Arabistan'ın Türkiye'den umreci kabul edileceğini açıklaması acenteleri heyecanlandırdı. Hac ve umre acenteleri kutsal topraklara ziyaretçileri götürmek için hazırlıklarına başladı.

1 MİLYON İNSAN BU

SENE HACCA GİDECEK

2020 ve 2021 yılında pandemi nedeniyle gerçekleştirilemeyen hac organizasyonlarının 2022 yılı itibariyle sevenlerine kapılarını açacağını söyleyen Hac Umre Seyahat Acenteleri Derneği (HURSAD) Başkanı ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Hac ve Umreden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Diyaeddin Şahin, “Bu müjdeli haber sayesinde Müslümanlar Kâbe’ye ve Mescid-i Nebevî’ye olan özlemini sonlandıracak” dedi. Hac seferlerinde 1 milyon Müslümanın Kâbe’ye ve Arafat’a gitmesine izin verildiğini açıklayan Şahin, “Bir kısmı Sudi Arabistan’ın kendi içerisindeki insanlardan oluşacak. Ancak büyük bir kısmı ise dışarıdan ve diğer ülkelerden gelen insanlardan oluşacak. Pandemi öncesi rakamlara oranla tabii ki düşük. Yüzde 40 oranında olduğunu düşünüyoruz. Belki ilerleyen günlerde ve açıklamalara göre daha fazla da olabilir. Ülkelerin kontenjanları tam olarak iletilmediği için bilemiyoruz. Ancak kayda değer bir sayıyla bu sene hac yapacağız” şeklinde konuştu.

dsc-0552.jpg

2020 YILI KURALARI GEÇERLİ OLACAK

2020 yılı içerisinde gerçekleştirilen ve kurada adı çıkan hacı adaylarının 2022 yılında hacca gönderileceğini açıklayan Diyaeddin Şahin, bu sene içerisinde yeni bir kayıt ve kura çekiminin yapılmayacağını, geçmiş senelerde hak kazanan hacı adaylarının öncelikli olacağını belirtti. Türkiye'de 83 bin 430 hacı adayının sistemde kayıtlı olduğunu aktaran Şahin, bu kişilerin hakkının korunması ve 2022 yılının haccına ertelenmesiyle ilgili aldıkları kararların güncelliğini koruduğunu ifade etti. Kayıt yaptıran, kurada çıkan ve paralarını yatırmış olan hacı adaylarının olduğunu söyleyen Şahin, kontenjan dolmadığı takdirde yeni bir kura çekiminin yapılabileceğini açıkladı.

ŞEVVAL AYI İTİBARİYLE UMRE’YE KAVUŞACAKLAR

Kâbe’ye ve Mescidi Nebeviye olan engellerin kalkmasına çok sevindiklerini ve olaya tamamen ibadet hakkı çerçevesinde baktıklarını ifade eden Diyaeddin Şahin, gecikmeli de olsa kararın geldiğini, Ramazan ayı içerisinde yetişmemesi ihtimaline karşı organizasyonun yapılamayacağını ancak Şevval ayı itibariyle umre seferlerinin başlayacağını açıkladı. Türkiye’den Umre’ye giden yüzbinlerce kişinin olduğunu belirten Şahin, “Bütün vatandaşlarımıza sesleniyorum. Diyanet İşleri ve diğer bakanlıklardan resmi bir açıklama gelmeden hareket etmesinler. Evet, Umre var. Ama hangi şartlarda yapılacağı net olmadığı için biraz daha sabırla beklesinler” diyerek uyarıda bulundu.

65 YAŞ VE ÜSTÜ SINIRLAMASI GETİRİLDİ

Hac organizasyonlarına 65 yaş ve üstü sınırlama getirildiğini açıklayan Hac, Umre Seyahat Acentaları Derneği Başkanı Şahin, Suudi Arabistan'ın hac için 65 yaş sınırı getirmesinin kendilerini üzdüğünü belirtti. Şahin, “İnsanlarımızın, hacılarımızı yarıdan fazlası 65 yaş ve üstü olduğunu değerlendiriyoruz. Dolayısıyla bu hacılarımız biraz daha sabredecekler. Pandeminin ve bu sürecin biraz daha normalleşmesini bekleyecekler” dedi.

kabe-reuters-1556827-2.jpg

UMRE RAMAZAN’A YETİŞMEZ

Umre organizasyonunun ramazan ayı sonuna kadar yetişmesinin düşük ihtimal olduğuna değinen Şahin, umre programlarının şevval ayı için acentelerce hızlıca yapıldığını ve ciddi talep gördüğünü bildirdi. Şahin, Türkiye'ye kısıtlamanın kaldırılması kararından dolayı Kabe-i Muazzama ile Mescid-i Nebevi'ye özlem duyanlar için çok sevindiklerini dile getirerek, şunları kaydetti: "Sektörümüzden arkadaşlarımızın da Kabe ile buluşması çok duygulu olacaktır. Buna şahitlik etmek isterim. Yakın zamanda bir toplantı vesilesiyle iki yıldan uzun bir süre sonra Mekke ve Medine'ye gittim. Gerçekten çok duygulandım. Acenteci arkadaşlarımızın da çok duygulanacağını düşünüyorum ama diğer yandan da hayatın gerçekleri var. Yaklaşık 2,5 yıldır dükkanlarımız çalışmadı, fatura kesmedik, iş yapamadık. Yeniden ticaret yapmaya başlamamız manevi açlığımızın yanı sıra maddi ihtiyaçlarımızın da giderilecek olması bizi mutlu ediyor, heyecanlandırıyor."

AŞI HATIRLATMASI

Yaş sınırlamasının ardından aşı şartı da konulan organizasyonlarda, hacı adaylarının mutlaka bütün dozlarını yaptırması gerektiğini söyleyen Şahin, “Hala aşısını yaptırmamış olanlar varsa bir an önce hastanelere giderek dozlarını tamamlatsınlar. Eğer ki 8 ay önce iki doz aşısını yaptırmışsa üçüncü dozu yaptırması gerekmektedir. Ana çerçeve ve prensipler bu şekilde açıklandı. İlerleyen dönemlerde Sudi Arabistan Sağlık Bakanlığı tarafından net açıklamaları bekliyoruz” şeklinde konuştu. (Pakize Yiğiter)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.