Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı

Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı
Öğretmen ve öğrenciler, Kut'ül Amare Zaferi'nin Kumandanı Halil Kut Paşa'nın kabrini ziyaret etti

İSTANBUL (AA) - İstanbul'daki bazı okulların öğretmen ve öğrencileri, Kut'ül Amare Zaferi'nin Kumandanı Halil Kut Paşa'nın Beşiktaş Şeyh Yahya Efendi Haziresi'ndeki kabrini ziyaret etti.

Milli Eğitim Müdürlüğünce Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı dolayısıyla düzenlenen anma programı, Halil Kut Paşa'nın kabrini ziyaretle başladı.

Beşiktaş'taki Şeyh Yahya Efendi Haziresi'ndeki törene, Kabataş Erkek Lisesi, Ziya Kalkavan Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi, Zeytinburnu Merkezefendi Anadolu İmam Hatip Lisesi, Ayazağa Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri katıldı.

Törende, Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.

Kabataş Erkek Lisesi Müdürü Fatih Güldal, törende, Kut'ül Amare Zaferi hakkında bilgi verdi.

Osmanlı Devleti'nin, 1. Dünya Savaşı'nda kazandığı en büyük zaferlerden Kut'ül Amare'nin 100. yıl dönümü olduğunu ifade eden Güldal, Osmanlı ordusunun Irak'ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı büyük bir zafer kazandığını anlattı.

Güldal, "İngiliz tarihi ve bizim tarihimiz açısından bu zafer unutulmaz. Ancak uzun zamandır Kut'ül Amare'yle ilgili ülkemizde bir tören yapılmıyordu. Bugün 100. yılı münasebetiyle devletimiz, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kut'ül Amare Zaferi ile ilgili birçok etkinlik yapıyor. Bugün de Yahya Efendi Haziresi'nde, dönemin en önemli generali ve İngilizleri esir alan birliğimizin komutanı Halil Kut Paşa'nın mezarı başındayız. Öğrencilerimiz ilk kez bu mezara geliyor. Irak gibi önemli bir cephede kazanılmış bu zaferde, net bir galibiyetimiz var. Bunu gençlerimizin bilmesi gerekiyor." diye konuştu.

- Mevlit okutulacak

Anma programı kapsamında, bugün Bahçelievler Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesinde 100. Yıl Kutlama Programı gerçekleştirilecek. Kut'ül Amare Zaferi Fotoğraf Sergisi'nin de açılacağı programda, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Fuat Örenç konferans verecek. Programda Kut'ül Amare Zaferi'nin temsili icrası sergilenecek. Program İstanbul'daki lise öğrencileri arasında yapılan "Bir Kut'lu Mücadele Kut'ul Amare" kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödül töreniyle sona erecek.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Kut'ül Amare Zaferi kahramanlarını yad etmek amacıyla ve başarılarına minnet ifadesi olarak Fatih Camisi'nde akşam namazını müteakip mevlit programı düzenlenecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.