Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı

Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Bahçelievler Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi'nde anma programı gerçekleşti- İl Milli Eğitim Müdürü Yelkenci:- "Kut'ül Amare tıpkı Çanakkale Zaferi gibi özgüvenimizi tazeleyen ve unutulmaması gereken bir başa

İSTANBUL(AA) - İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı dolayısıyla Bahçelievler Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi'nde anma programı düzenlendi.

Konferans salonunda yapılan program, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Öğrenciler tarafından hazırlanan mehteran gösterisinin sunulduğu, şiirlerin okunduğu programda, Kut'ül Amare Zaferi'nin anlatıldığı belgesel izlendi.

Programda konuşan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Kut'ül Amare Zaferi'nin unutulmaması gereken bir kazanım olduğunu vurguladı.

Bu savaşın, İngilizlerin yenilebilir olduğuna örnek bir zafer teşkil ettiğini belirten Yelkenci, "Çanakkale Zaferi 1950'lere kadar nasıl kutlanmadıysa, Kut'ül Amare de daha vahim olarak günümüze kadar neredeyse hiç kutlanmadı. Kut'ül Amare tıpkı Çanakkale Zaferi gibi özgüvenimizi tazeleyen ve unutulmaması gereken bir başarı. Biz gençlere bu zaferleri öğreterek, ileriye daha sağlam bakmalarını amaçlıyoruz." dedi.

Yelkenci, 1. Dünya Savaşı'nda bulundukları ittifakın birçok zaferinin baş aktörü olarak Alman subay ve kurmaylar görülürken, Kut'ül Amare Zaferi'nin tamamiyle Türk askerlerinin başarısı olduğunu kaydetti.

Savaşın kazanılmasında öncü olan Halil Kut Paşa'nın manevi oğlu Necdet Özgelen de babasının bu savaştaki kahramanlığından dolayı "Kut" soyismine layık görüldüğünü söyledi.

"Babamın askeri kahramanlığı insanlığının gölgesinde kalırdı" diyen Özgelen, tarih kitaplarında maalesef Kut'ül Amare Zaferi'ne ve babasının kahramanlığına pek yer verilmediğini söyleyerek, bu galibiyet ve şahsiyetlerin unutulmaması gerektiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından zaferin konu edildiği kompoziyon yarışmasının kazananlarına ödülleri verildi.




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.