Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. Yılı

Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. Yılı
Osmanlı'nın son dönemlerinde Irak'ta İngiliz ve müttefiklerinin kuvvetlerine karşı kazanılan Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı görkemli bir organizasyonla anıldı

Osmanlı kuvvetleriyle İngiliz ve müttefiklerinin kuvvetleri arasında 100 yıl önce yaşanan Kut’ül Amare Zaferi için görkemli bir anma programı düzenlendi.

Cumhurbaşkanlığı'nın himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen anma programında verilen mesaj ve ortaya konulan oyun, katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.

Programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, bazı bakanlar, milletvekilleri, askeri erkan, Irak'tan gelen bazı aşiret liderleri ve çok sayıda davetli katıldı.

"Unutulan Zafer Kut'ül Amare 100. Yıl 2014-2016" isimli anma programı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile diğer devlet erkanının salona gelmesinden sonra şehitler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Saygı duruşunun ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Genelkurmay Başkanlığı adına Kıdemli Albay Levent Önal, Kut’ül Amare'nin askeri yönünü anlattı.

Önal, Irak'ın Kut'ül Amare kentinde verilen savaşta 13 bin kişi olan Osmanlı birliğinin İngiliz ve müttefiklerinin 447 bin kişilik gücünü yenilgiye uğrattığını, savaşın askeri taktik olarak muazzam bir zafer olduğunu anlattı.

Askeri anlatımların ardından kürsüye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk tarihinin zaferlerle dolu olduğunu, Kut’ül Amare’nin de bu zaferlerden biri olduğunu hatırlatarak birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Saat 20.00’de başlayan program, konuşmaların ardından Kut’ül Amare Zaferi’ni anlatan oyunla devam etti. 38 mehteran ve 72 oyuncunun sahne aldığı, “Kut’ül Amare Belgeli Dramatik Gösterimi” katılımcılardan büyük beğeni gördü.

Gösterimde Kut'ül Amare'de sergilenen kahramanlıklar anlatılırken, İngilizlerin, esir alınan askerlerin serbest bırakılması için Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid'e önerdiği rüşvet teklifi ve padişahın verdiği cevap büyük alkış aldı.

II. Abdülhamid'in temsil edildiği sahnede sultanın, "Verilecek tek karış toprağım yok. Toprak benim değil, milletimindir" sözü dakikalarca alkışlandı.

Dramatik gösterimin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kut Valisi Malik Halef ve Kültür ve Turizm Bakanı Ünal oyuncularla birlikte sahneye çıktı.

Zaferi kazanan 6. Ordu'nun sancağı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdim edildi. Cumhurbaşkanı sancağı öpüp alnına koyduktan sonra "Çok başarılı bir gösterimdi" diyerek oyunculara teşekkür etti.

Daha sonra Kut Valisi Halef, Kut'ül Amare'ye ilişkin kısa değerlendirmede bulundu ve şehit kanıyla sulanmış Kut toprağını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundu.

Sancak ve toprak seremonisinin ardından TBMM Başkanı Kahraman, Başbakan Davutoğlu ve Genelkurbay Başkanı Akar da sahneye gelerek hep birlikte fotoğrafı çekildi.

Programa katılan tüm davetlilere, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Kut'ül Amare Hücum ve Muhasarası" isimli kitapla savaşın yaşandığı yeri gösteren harita ve dergi armağan edildi.

Dedeleri Kut'ül Amare'de şehit düşmüş aşiret liderlerinin, üzerinde Türk bayrağını simgeleyen ay yıldızın olduğu sancağı Erdoğan'a sunmasıyla program sona erdi.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve bakanlar Kut'ül Amare sergisini gezdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.