Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri
BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed, ülkedeki krizin çözümü için yürütülen müzakerelerde taraflarla ayrı ayrı görüştü

KUVEYT (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed'in Kuveyt'te yürütülen Yemen müzakereleri kapsamında, çatışmalı taraflarla ayrı ayrı görüştüğü bildirildi.

Kuveyt'teki diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed, dolaylı müzakereler kapsamında, hükümet heyeti ve Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih destekçilerini temsil eden gruplarla ayrı ayrı görüştü.

Ateşkesin uygulanmasına vurgu yapılan görüşmelerde Husiler ve Salih yanlısı heyetin, BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2216 sayılı kararının dayandığı beş noktanın sıralamasında değişiklik istediği aktarıldı.

Heyetlerin, yönetim şekli ya da uzlaşı hükümetinin, kentlerden çekilip silah teslim etme merhalesinden önce gelmesini istediği, buna gerekçe olarak "gelecek yönetimdeki paylarını bilmeden silah bırakamayacaklarını" gösterdikleri kaydedildi.

Ayrıca hükümetten yüzde 10-15'lik payı kabul etmeyen heyetlerin, ülkede yüzde 20'den fazla kesimi temsil ettiklerini vurguladığı belirtildi.

BMGK'nın 2216 sayılı kararı, ülkede güvenlik düzenlemeleri yapılması, Husiler ve Salih yanlılarının ele geçirdiği kentlerden geri çekilerek silahları devlete teslim etmesi, devlet kurumlarının yeniden düzenlenmesi, yönetim şekli konusunda kapsamlı siyasi diyaloğa devam edilmesi ile mahkum ve tutukluların serbest bırakılması için bir komite kurulmasını öngörüyor.

Kuveyt'te Yemenli heyetler arasındaki doğrudan görüşmeler dün yerel saatle 15.30'da başlamış, BM Özel Temsilcisi Ahmed, görüşmelerin ilk oturumunun "yapıcı ve olumlu" geçtiğini belirtmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.