Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri
Yemen müzakerelerinde Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Salih yanlılarını temsil eden heyetin başkanı Abdusselam:"Hükümet yetkilileri ve koalisyon güçleri barış görüşmelerini aksatıyor"

SANA (AA) - Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinde Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarını görüşmelerde temsil eden heyetin başkanı Muhammed Abdusselam, hükümet yetkilileri ve koalisyon güçlerini "barış görüşmelerini aksatmak"la suçladı.

Abdusselam'ın sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, "Hükümet yetkilileri ve koalisyon güçleri barış görüşmelerini aksatıyor. Saldırgan güçler ve temsilcileri, Kuveyt'teki siyasi müzakere sürecini pek çok engel sunarak aksatıyor, inandırıcı olmayan bahanelerle bozmaya çalışıyor." denildi.

Hükümet güçlerine ait birliklerin, Sana'daki Farda Nehim, Marib'deki Sarvah, Taiz'deki Zubab bölgeleri ile Şebve illerindeki varlığını geniş ölçüde artırdığı, koalisyon güçlerinin ülkenin farklı kentlerinde hava saldırılarına devam ettiği, hükümet güçlerinin kara ve deniz yoluyla silah desteği aldığı belirtilen açıklamada, "Sahada barış görüşmelerinin henüz ciddi şekilde uygulanmadığına işaret eden tehlikeli bir gerginlik var. Askeri faaliyetlerin durmasına ilişkin tüm taraflarca mutabık kalınan maddenin gereğince uygulandığına dair bir ilerleme görülmüyor." ifadelerine yer verildi.

Abdusselam, Yemen'de 10-11 Nisan'da yürürlüğe giren ateşkesi denetlemek için görevlendirilen yerel komitelerin, siyasi ve maddi çıkarlarının zarar görmemesi için savaşın devamını isteyen "paralı temsilciler"in meseleyi ertelemesi nedeniyle hala bölgede bulunduğunu ifade etti.

Kuveyt'teki müzakere görüşmelerine yakın kaynaklar ise görüşmelerde önemli gelişmelerin yaşandığını ifade ediyor.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı.

BM verilerine göre Yemen'deki çatışmalarda Mart 2015'ten beri 6 binden fazla kişi öldü, yaklaşık 30 bin kişi yaralandı, 2,5 milyon kişi de evlerini terk ederek başka bölgelere sığındı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.