Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri
BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed:- "Yemenli taraflar, ramazan ayı öncesinde ellerinde bulunan tutukluların yüzde 50'sini serbest bırakmaları yönündeki öneriyi değerlendirmek üzere prensipte anlaştı"

SANA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed, Kuveyt'teki müzakerelere katılan Yemenli tarafların, ramazan ayı öncesinde ellerinde bulunan tutukluların yarısını serbest bırakmaları önerisini değerlendirmek üzere prensipte anlaştığını belirtti.

Şeyh Ahmed, yaptığı yazılı açıklamada, bu anlaşmaya Esirler ve Tutuklular Komitesi'nin toplantısının sonucunda ulaşıldığını ifade etti.

Toplantıda iyi niyet göstergesi olarak kısa süre içerisinde tutukluların bir kısmının serbest bırakılması veya takas edilmesi önerileri gibi birçok konunun ele alındığını aktaran Ahmed, şöyle devam etti:

"Komite ayrıca serbest bırakılması istenen kişilerin seçilmesinde uyulacak kriterlerin belirlenmesi ve uygulama mekanizması oluşturulmasını da görüştü. Yarın da bu konular görüşülmeye devam edecek."

Esirler ve Tutuklular Komitesi'nin kaydettiği ilerlemeden duyduğu memnuniyeti dile getiren Ahmed, bu çabaların, tutuklu tüm Yemenilerin serbest kalması yönünde bir anlaşmayla taçlandırılmasını ümit ettiğini kaydetti.

- "Konulara ciddiyetle yaklaşın çağrısı"

Yemenli heyetlerden daha büyük bir ciddiyet ve esneklikle konulara yaklaşmalarını isteyen Ahmed, siyasi komitenin taraflar arasındaki ortak paydaları ortaya çıkaran yapıcı görüşmeler yaptığını belirtti.

Ahmed, taraflar arasındaki anlaşmazlıklara rağmen herkesin görüşlerini açıklıkla dile getirdiğini bildirerek, "Siyasi komiteye katılanlar siyasi ayrılığı ele aldı. Taraflar, yarın aralarında anlaşmazlık olan bazı konularda fikir teatisinde bulunmak üzere toplanacak." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynaklar, Yemenli taraflar arasında bu akşam yapılması planlanan oturumların güvenlik ve siyaset komitelerindeki tıkanmanın ardından iptal edildiğini ileri sürdü.

Kuveyt'te Yemen krizine çözüm bulunması için yürütülen müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesi'nin, tarafların elindeki esir ve tutukluların serbest bırakılması konusunda prensipte anlaşma sağladığı bildirilmişti.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı. Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesi'nin de içinde olduğu insani, siyasi ve güvenlik alanlarında kurulan komisyonların toplantısı ise pazartesi günü başlamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.