Letonya'dan Abhazya Ve Güney Osetya Tepkisi

Letonya'dan Abhazya Ve Güney Osetya Tepkisi
Letonya Cumhurbaşkanı Vejonis: - "Letonya, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne zarar veren eylemleri kınıyor"

TİFLİS (AA) - Letonya Cumhurbaşkanı Raimonds Vejonis, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'da 12 Mart'ta yapılan genel seçim ile Güney Osetya'da 9 Nisan'da yapılacak devlet başkanlığı seçimiyle ilgili tarafları Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermeye çağırdı.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e gelen Letonya Cumhurbaşkanı Vejonis, Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili tarafından resmi törenle karşılandı.

Margvelaşvili ve Vejonis'in, Cumhurbaşkanlığı Sarayında baş başa görüşmelerinin ardından heyetlerarası toplantıya geçildi. Basına kapalı olarak yapılan görüşmelerin ardından taraflar iki ülke arasında çeşitli alanlarda iş birliği anlaşmalarına imza attı.

Vejonis'le ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, Gürcistan vatandaşlarının, Schengen bölgesine vizesiz seyahat sürecinin bugünden itibaren başladığını anımsatarak, "Bu anlamlı günde bize, Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyon sürecinde somut destek veren bir ülkenin cumhurbaşkanının burada bulunması çok önemli." dedi.

Margvelaşvili, mevkidaşıyla iki ülke ilişkilerinin daha da geliştirilmesinin yanı sıra bölgesel konular ve Karadeniz bölgesindeki güvenlik meselelerini ele aldıklarını ifade ederek, "Ülkelerimiz arasındaki mevcut ilişkilerin ekonomi, ticaret, kültür, eğitim ve askeri alanlarda daha da geliştirilmesi mümkün ve bu konuda kararlıyız." şeklinde konuştu.

Abhazya ve Güney Osetya'daki güvenlik sorunlarını da değerlendirdiklerini aktaran Margvelaşvili, bu bölgelere yönelik "Rus işgal politikasına" karşı, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini açık ve net bir şekilde desteklediği için Vejonis'e teşekkür etti.

- "NATO-Gürcistan ilişkileri etkili şekilde sürdürülmeli"

Cumhurbaşkanı Vejonis, Gürcistan vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize serbestisi tanınmasını kutlayarak, "Gürcistan'da reform süreci başarılı şekilde devam ediyor ve ben eminim ki, vize serbestisi ülkeyi Avrupa ile daha da yakınlaştıracak." diye konuştu.

Gürcistan'ın, NATO'yla entegrasyon sürecine değinen Vejonis, NATO-Gürcistan ilişkilerinin etkili şekilde sürdürülmesi gerektiğini belirterek, NATO ile iş birliğinin Gürcistan'ın güvenliği için önemli olduğunun altını çizdi.

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'da 12 Mart'ta yapılan genel seçim ile Güney Osetya'da 9 Nisan'da gerçekleştirilecek devlet başkanlığı seçimiyle ilgili olarak Vejonis, "Söylemek isterim ki, Letonya Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne zarar veren eylemleri kınıyor. Egemen bir devletin topraklarında yabancı askerlerin bulunması doğru değil." ifadelerini kullandı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.