Libya'daki Olaylar

Libya'daki Olaylar
Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Suveyhili, ABD'nin Trablus Büyükelçisi Bodde ile bir araya geldi

TRABLUS (AA) - Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Abdurrahman Suveyhili'nin, ABD'nin Trablus Büyükelçisi Peter William Bodde ile bir araya geldiği bildirildi.

Libya Devlet Yüksek Konseyi'nden yapılan açıklamada, Tunus'a resmi ziyaret gerçekleştiren Suveyhili'nin, ABD'nin Trablus Büyükelçisi Bodde ile bir araya geldiği kaydedildi.

Görüşmede Bodde, başta Libya Siyasi Anlaşması ve Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) olmak üzere bu çerçevede oluşturulan kurumları desteklediğini kaydetti.

Trablus'taki güvenlik durumundan dolayı çalışmalarını Tunus'ta sürdüren ABD Büyükelçisi Bodde, siyasi anlaşmanın başarıyla sonuçlanması için UMH ile işbirliğinin gerekli olduğunu vurguladı.

Bodde ayrıca ülkesinin, "Yönetim karşıtı ve yasadışı oluşumların engellenmesi için yüksek sivil otoriteye bağlı, birlik içerisinde ve profesyonel bir Libya ordusunun inşası ve iyileştirilmesine katkı sağlamaya hazır olduğunu" kaydetti.

Suveyhili'nin de ABD yönetiminin, Libya Siyasi Anlaşmasına, kurumlarına ve Sirte'de DEAŞ ile mücadelede UMH güçlerine verdiği destekten övgüyle söz ettiği belirtildi.

Suveyhili ayrıca Büyükelçi Bodde'ye ismini açıklamadığı bazı bölgesel ülkelerin müdahalesinin durdurulması için ABD ile BM Güvenlik Konseyi'ndeki rolünü üstlenmesi çağrısında bulundu.

- Libya'daki siyasi kriz

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi), diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletlerin (BM) girişimleriyle 17 Aralık 2015'te, Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması uyarınca Başkanlık Konseyi (BK) kuruldu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla BK'yı Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanıdı. BK başkanlığı görevine Fayiz es-Serrac getirildi.

Ancak BK'nın sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nde onaylanmadığı için bakanlar görevlerini vekaleten yürütüyor.

Bazı bölge ülkelerinin olumsuz müdahalelerine karşın, uluslararası toplum ihtilafın çözülmesine yönelik eş güdümlü çabalarını sürdürüyor. Bu çabalara destek veren Türkiye, BK Başkanı Serrac'ı geçen haftalarda Ankara'da konuk etmişti.​

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.