Lise Öğrencilerinden Otomatik Yangın Sistemi

Lise Öğrencilerinden Otomatik Yangın Sistemi
Antalya'nın Akseki ilçesinde lise öğrencileri yurt binalarındaki yangın merdiveni kapılarının yangın veya belirtilerinin oluşması durumunda otomatik olarak açılmasını sağlayan sistem geliştirdi- Akseki Şahinler Çok Programlı Lisesi 10. sınıf öğrencisi Atl

ANTALYA (AA) - Antalya'nın Akseki ilçesinde iki lise öğrencisi, TÜBİTAK proje yarışması kapsamında, yurt binalarındaki yangın merdiveni kapılarının, yangın veya belirtilerinin oluşması durumunda otomatik olarak açılmasını sağlayan sistem tasarladı.

Akseki Şahinler Çok Programlı Lisesi Elektrik-Elektronik Bölümü öğretmeni Erdal Öğüt, AA muhabirine, 11. sınıf öğrencisi Onur Yıldırım ve 10. sınıf öğrencisi Aziz Atlas'ın "Yurt binalarına ait yangın merdivenine ulaşan kapıların, yangın veya belirtilerinin (ısı, duman ve alev) oluşması durumunda otomatik olarak açılması" projesiyle TÜBİTAK tarafından düzenlenen 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projesi Yarışması'na katılmayı hak kazandığını söyledi.

Yurtlarda çıkan yangınlar yüzünden böyle bir proje geliştirdiklerini ifade eden Öğüt, öğrencilerin yangın merdiveni kapısının otomatik olarak açılmasını sağlayacak bir sistem geliştirdiğini anlattı. Sistemde, kapının, yangın alarm paneline bağlı olduğunu anlatan Öğüt, beş farklı yolla kapının açılmasını sağladıklarını kaydetti.

Öğüt, "Derslerimizde yangın panelleri, kontaktör, röle gibi devre elemanlarıyla çalışıyor ve uygulamalar yapıyoruz. Projemizi bu kullandığımız ve çalışma mantıklarını bildiğimiz elemanları bir araya getirerek oluşturduk." dedi.

Lisenin 10. sınıf öğrencisi Aziz Atlas ise kendisinin de pansiyonda kaldığını söyledi. Yurtlarda çıkan yangınlarda öğrencilerin ölmesinden büyük üzüntü duyduklarını dile getiren Atlas, "Haberlerde izlediğimiz yurt yangınları bizi derinden etkiledi. Bu haberlerde 'Yangın merdiveni kapıları kilitliydi, kilitli değildi' diye tartışmalar oldu. Biz bunun önüne geçebilmek için böyle bir proje yapmak istedik. Arkadaşım ve öğretmenimle bu fikrimi paylaştım ve birlikte bu projeyi gerçekleştirdik. Bu proje ile artık kapılar otomatik olarak açılacak."diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.