Şule Akdemir

Şule Akdemir

Lobicilik Sistemi : Başkanlık

Lobicilik Sistemi : Başkanlık

Başkanlık sistemi Amerika'da yeni yeni siyasi sorunların başlamasına neden oldu. “Gridlock” ‘kilitlenme’ve “Topal ördek” ‘yürütme kabiliyetini yitirme.. Bu sorunlar Başkanlık sisteminde iki kanatlı yürütme olmasından kaynaklanıyor. Başkan ve kongre eğer ayrı partilerden seçilmişse "ki demokrasiye daha uygun olması açısından halk başkanlık sisteminde kongreyi ve başkanı farklı partilerden seçiyor." bu iki sorun oluşur. Böyle bir durumda ise sorunu çözmek için denize düşen yılana sarılır deyimi kaçınılmaz oluyor. Bu yılan Lobicilik faaliyetleri...

Türkiye'ye başkanlık sisteminin geldiğini düşünücek olursak ne gibi sorunlarla karşı karşıya kalacağiz?

Türkiye başkanlık sistemi karanlık bir yolda ilk adımlarını atmış olacağı açık. Başkanlık sistemi ile birlikte lobicik faaliyetleri Türkiyenin büyük sorunu haline gelecek. Yürütme iki taraflı (başkan ve kongre) olarak çalıştığı için sürekli bir veto etme polemiği yaşanacak ve zaman zaman hükümet kilitlenme noktasına gelecek. Böyle bir durumda kendilerini profesyonel uzlaştırıcılar olarak ilan eden bir takım gruplar devreye girecek. Sadece başkanlık sistemi olan ülkelerde değil her ülkede aslında muhalefetle iktidarı uzlaştırmaya gayret eden kişi/grupların varlığı biliniyor. Fakat başkanlık sistemi ile birlikte bu durum olağanüstü bir ivme kazanacak.. Adeta yeni bir sektör  haline gelecek ve tıpkı adını sıkça duyduğumuz Amerikan Lobileri gibi. Bu lobiler, her türlü oyunun ve çıkar ilişkisinin döndüğü “Lobicilik faaliyetleri” ile Amerikan siyasetine yön verdiği gibi Türkiye siyasetine de yön vermeye başlayacak.. Ermeni Lobisi, Yahudi Lobisi gibi.. Benim de endişem şu ki Pkk Başkanlık sisteminden faydalanarak Lobicilik faaliyetlerine girişecek, böylelikle meclisin gündemini bir takım baskı unsurları ile dilediği gibi yönlendirebilecek..

Ülkemizin içerisinde bulunduğu bölünme tehlikesi hızlanacak mı?

Okumuş olduğum merkez ile yerel yönetim ilişkisinin tarihsel gelişimini inceleyen bir takım kitap ve makalelerden yola çıkarak görüyorum ki dünyada çok geniş çaplı bir yerel yönetim kuvvetlendirme politikası izleniyor. Merkezi otorilerin bölgelere eşit hizmet dağıtamadığı ve tek merkezten yönetimin zorluğu telkini bir metod olarak izlenerek yerel bölgeler güçlendiriliyor. Bu batının böl, parçala, yönet siyasetinin ürünü.  Yerel yönetimler konusunda Türkiye üzerinde çok büyük bir baskı kuran bazı güçler, Lobicilik faaliyetlerine girişerek Türkiyeyi federal bölgelere ayırmaya kalkabilir. Hatta bunun siyasi alt yapısının hazırlandığına hepimiz şahitlik ediyoruz.

PKK sempatizanı partiler siyasetten çekilip lobicilik faaliyetlerine mi girişecek?

Başkanlık sisteminin Türkiye'ye gelmesi demek çok ilginç ittifakların oluşacağı anlamına gelebilir. Akp, Mhp, Chp ve Hdp arasında ne gibi ittifak kombinasyonları olacak. Mhp ile Hdp yanyana gelemeceğine göre İktidar da kim olacak, kongre de kim olacak? Ne olursa olsun Türkiye karanlık bir kuyunun içine girmiş olacaktır. Her halükarda kongre ve iktidar arasında sık sık kilitlenmelerin yaşanacağı şimdiden gün gibi ortada olduğuna göre Lobicilik Faaliyetleri Türkiye'de çok güçlü olacaktır. Pkk hem meclisten hem Lobicilik faaliyetleri ile büyük bir bölünme gayreti içerisine girecektir. Ayrıca Pkk kendine uluslararası faaliyetlerini hızlandıracak meşru bir zemin hazırlamış olacağından,Türkiye'yi bölmek isteyenler hain    emellerine bir adım daha yaklaşacaktır.

Dolayısıyla Başkanlık sistemi Türkiye'nin milli birliğine ve beraberliğine, İslam  ve Türk aleminin manevi gücüne indirilmiş bir darbe olacaktır. Düşmanların sevinip cesaretlendirecek ve bölücülük faaliyetlerini artırmalarına zemin hazırlayacaktır. Bu yüzden Başkanlık Sistemi TARİHİ BİR HATA olur.

Türkiye'yi bölmek isteyenlere kararlılıkla ve cesaretle Türk Milleti olarak Atatürk'ün eşsiz sözlerini hatırlatıyoruz.

"Esas, Türk Milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Türk'ün haysiyeti, izzetinefis ve kabiliyeti çok yüksek ve büyüktür. BÖYLE BİR MİLLET ESİR YAŞAMAKTANSA MAHVOLSUN EVLADIR. Binaenaleyh, YA İSTİKLAL, YA ÖLÜM!"

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Şule Akdemir Arşivi
SON YAZILAR