Lübnan'da cumhurbaşkanlığı krizi

Lübnan'da cumhurbaşkanlığı krizi
Lübnan Parlamentosu, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için 38'inci oturumda da cumhurbaşkanını seçemedi

BEYRUT (AA) - Lübnan Parlamentosu'ndaki cumhurbaşkanlığı seçimi, yeterli çoğunluk sağlanamadığı için yine ertelendi.

Lübnan'da 13'üncü cumhurbaşkanını seçmek üzere gerçekleştirilen 38'inci oturum, 128 sandalyeli mecliste toplantı yeter sayısı olan 86 kişiye ulaşılamadığı için 10 Mayıs'a ertelendi.

Lübnan meclisi, görev süresi Mayıs 2014’te dolan Mişel Süleyman’ın yerine yeni cumhurbaşkanını yaklaşık iki yıldır seçemiyor.

Suriye savaşının yol açtığı kutuplaşma, Suudi Arabistan ve İran'ın desteklediği aktörlerin kontrolündeki Lübnan siyasetinin daha da ayrışmasına ve krizin uzamasına yol açıyor.

-İki cumhurbaşkanı adayı da Hizbullah yanlısı

14 Mart Bloğuna bağlı siyasi partilerden Müstakbel Hareketinin lideri ve eski başbakan Saad Hariri, rakip siyasi bloktan Beşşar Esed'e yakınlığıyla tanınan Marada Hareketi lideri Maruni Hristiyan Süleyman Franci'yi cumhurbaşkanı adayı olarak teklif etmişti.

14 Mart bloğunun cumhurbaşkanı adayı Lübnan Güçleri lideri Samir Caca ise Franci'nin adaylığına karşı çıkarak, iç savaş sırasındaki hasmı Ulusal Özgürlük Hareketi lideri Mişel Avn'a destek verdiğini açıkladı.

Bu son gelişmelere rağmen, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 8 Mart Bloğu’nun adayı Avn’ın seçilmesi garantilenmeden oturumlara katılmayacağını açıklamıştı. Lübnan basınında yer alan haberlerde, Marada lideri Süleyman Franci ve Ulusal Özgürlük Hareketi lideri Avn'ın bugünkü oturuma katılmadığı bildirildi.

- 8 Mart ve 14 Mart siyasi blokları

Meclisteki siyasi partiler ise, 8 Mart ve 14 Mart olarak iki ana blok altında toplanıyor.

14 Mart Bloğu, 2005’te eski Başbakan Refik Hariri'nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından oğlu Saad Hariri önderliğinde kuruldu. Suriye karşıtlığı ile biliniyor.

8 Mart grubu ise Suriye rejimi yanlısı gruplardan oluşuyor. Hizbullah ve cumhurbaşkanı adayı Avn da bu grupta yer alıyor.

Öte yadan hafta sonu çalışma ziyareti kapsamında Lübnan'a gelen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Lübnanlı siyasilerle yaptığı görüşmelerde cumhurbaşkanlığı koltuğunun doldurulması gerektiğini dile getirmişti.

Geçtiğimiz ay ülkeye ziyarette bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Lübnanlı siyasilerle yaptığı temaslarda cumhurbaşkanının bir an önce seçilmesi gerektiği hususunda çağrıda bulunmuştu. Ban'ın ziyaretinden bir süre önce de BM Güvenlik Konseyi'nden de benzer bir çağrı gelmişti.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.