Lübnan'da Piri Reis sergisi

Lübnan'da Piri Reis sergisi
Beyrut'taki Yunus Emre Enstitüsü'nde, Osmanlı denizcisi Piri Reis haritalarından oluşan sergi, kapılarını denizcilik tarihi ve harita meraklılarına açtı

BEYRUT (AA) - Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Yunus Emre Enstitüsünde, Piri Reis haritalarını konu alan sergi açıldı.

Yunus Emre Enstitüsünde, 15'inci yüzyılın sonu ve 16'ıncı yüzyılın başında yaşayan Osmanlı denizcisi Piri Reis'in çizdiği haritaların bulunduğu serginin açılışına Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes, Beyrut Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Cengiz Eroğlu ve Lübnanlı tarih meraklıları katıldı.

Sergide Piri Reis'in Osmanlı bahriyesinde görev yaptığı sırada yayınladığı denizcilik kitabı olan "Kitab-ı Bahriye"de yer alan haritaların yanı sıra 1929'da Topkapı Sarayı'nda bulunan meşhur dünya haritası da yer aldı.

Serginin ardından İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Bostan "Keşifler Çağında Bir Osmanlı Denizcisi Piri Reis" başlıklı bir konferans verdi.

Piri Reis'in Akdeniz, Kızıldeniz ve Basra Körfezi'nde Osmanlı Devleti'nin ilerlemesi için önemli görevler ifa ettiğini belirten Bostan, Piri Reis'i "15'inci yüzyılın sonlarında yaşanan coğrafi keşifleri yakından takip etmiş ve bunu açıklayıcı harita ve kitaplar yazmış önemli bir deniz bilimcisi, haritacı ve deniz gazisidir." diye tanımladı.

Bostan, Piri Reis'in Akdeniz'de pek çok savaşa katıldığını ve bu sayede Akdeniz'i çok iyi bildiğini vurgulayarak, "Piri Reis, merakı sayesinde ele geçirdiği bütün haritaları bir bilim adamı titizliği ile incelemiş ve bunlardan Akdeniz'i tanıttığı bir kılavuz kitap (Kitab-ı Bahriye) hazırlamıştır" dedi.

Piri Reis'in, yaşadığı dönemdeki en önemli hadiselerden bir olan coğrafi keşiflerin haritasını çizdiğini ifade eden Bostan, bu sayede Osmanlı Devleti'nin ve dönemin padişahlarının bu keşiflerden haberdar olduğunu söyledi.

Çanakkale Boğazı kıyılarında yer alan Gelibolu'da 1470 yılında doğan Piri Reis, amcası ünlü denizci Kemal Reis'in yanında küçük yaşlarda donanmaya katıldı. Amcasıyla yarı bağımsız denizciler olarak Akdeniz'de Osmanlı siyasetine hizmet eden Piri Reis, Osmanlı donanmasında da önemli görevler üstlendi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.