Lübnan'da ramazan sofralarının vazgeçilmezi: Şerbetler

Lübnan'da ramazan sofralarının vazgeçilmezi: Şerbetler
Meyan Kökü, Demir Hindi ve Cellab şerbetleri, Lübnan'da ramazan ayının en çok tercih edilen içecekleri olarak yerini korurken Filistinli mültecilere de ekmek kapısı oluyor

BEYRUT (AA) - Lübnan'da ramazan ayına has Cellab, Demir Hindi ve Meyan Kökü şerbetleri yaz aylarındaki iftar sofralarında Lübnanlıları serinletiyor.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Filistinli mülteci kampı Şatilla'da yaşayan binlerce Filistinli'den biri olan üç çocuk babası Cemal Nasır (45), asıl mesleği tatlıcılığı bırakıp ramazan boyunca sofralarda yerini koruyan Lübnan'a ve Ortadoğu'ya has şerbetleri hazırlıyor.

Kampın merkezinin yakınlarında yer alan küçük dükkanda Nasır'la beraber 3 Filistinli daha çalışıyor. Ramazan boyunca müşterisi eksik olmayan Nasır, şerbet yapımını ve kamptaki zorlu hayat mücadelesini AA muhabirine anlattı.

Asıl mesleği tatlı imalatını ramazan boyunca bırakıp şerbet ürettiğini belirten Nasır, işlerinin iyi olduğunu, ve havaların sıcaklığıyla susuzluk yaşayan bölge insanının iftar sofralarında şerbet içmeyi tercih ettiğini söyledi.

Şerbet imalatı hakkında bilgi veren Nasır, Cellab üretimi için bir tencerede pekmez, su ve şekeri karıştırarak kaynattıklarını belirtti. Nasır, "Daha sonra bu karışıma gül suyu ve çeşitli esanslar ekliyoruz. Son olarak karışımı şişeleyerek hazır hale getiriyoruz." dedi.

Filistinli Nasır, meyan kökü şerbeti için "toz halindeki meyan kökünü, şeker ve su ekleyerek kısık ateşte bir tencerede iyice karıştırıyoruz. Sonra mayalanması için bir kenarda bekletiyoruz. Mayalanmış karışımı bir çuvalın içine dolduruyoruz. Son olarak çuvalın üzerinden su damlatıp süzülen şerbete bazı esanslar ekleyip şişeliyoruz." diye konuştu.

Nasır, demir hindiyi ise elleriyle ufaladıktan sonra sudan geçirdiklerini böylece birbirine iyice karıştığını söyledi. Nasır daha sonra karışıma su katıp iyice yoğurduğunu son olarak esans ekledikten sonra karışımı süzdüğünü ifade etti.

"Bakmam gereken bir ailem var ve sosyal güvencemiz yok"
Filistinliler için Lübnan'da iş sahalarının sınırlı olduğunu ifade eden Nasır, Filistinlilerin daha çok serbest mesleklerle hayatlarını idame ettiklerini ifade etti. Ramazandan sonra asıl mesleği olan tatlı imalatına geri döneceğini ifade eden Nasır, "Bakmam gereken bir ailem var ve sosyal güvencemiz yok. Herhangi bir yardım da almıyoruz." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.