LYS'ye girecek öğrencilere kaygıyı aşma tüyosu

LYS'ye girecek öğrencilere kaygıyı aşma tüyosu
Sınava giden süreçte normal yaşama devam edilmesi gerektiğini belirten Dilmaç, öğrencilere sınavdan bir gün önce ders çalışmayı bırakmalarını tavsiye etti

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) öncesinde, sınav esnasında ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili öğrencilere ve ailelerine tavsiyelerde bulunan Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bülent Dilmaç, aşırı kaygının başarıyı engelleyebileceğini söyledi. 
Sınava giden süreçte normal yaşama devam edilmesi gerektiğini belirten Dilmaç, öğrencilere sınavdan bir gün önce ders çalışmayı bırakmalarını tavsiye etti. Beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dilmaç, daha önce tüketilmeyen gıdalardan uzak durulmasını önerdi.
“AİLELER AŞIRI KAYGIYA NEDEN OLACAK TUTUMLARDAN UZAK DURMALI”
Normal seviyede olan kaygının başarıyı olumlu etkilediğini ancak olağanüstü düzeydeki kaygının üniversite adaylarının sınavda başarısız olmasına neden olacağını ifade eden Dilmaç, “Bu süreçte özellikle ebeveynlere büyük görevler düşüyor. Sınav öncesi evde olağanüstü durum ilan edilmemeli. Günlük normal yaşantı devam etmeli. Ebeveynlerin öğrencilerden beklentileri çok fazla ise ve böyle bir yükleme yapılmışsa öğrencilerin kaygı düzeyi artar. Bu da ders çalışma ve sınav performansını etkileyecektir. Sınav esnasında böyle bir durum yaşanmaması için ailelerin dikkatli olması gerekir” dedi.
“DENEMELERDEKİ STRATEJİLER SINAVDA DEĞİŞTİRİLMEMELİ”
Öğrencilerin; takıldıkları sorularda fazla oyalanmamasının, dikkatin dağıldığı dönemde yaklaşık bir dakikalık kısa bir ara vermesinin, deneme sınavlarındaki stratejileri aynen uygulamasının başarı için önemli olduğunu vurgulayan Dilmaç, adaylara sınav öncesinde düzenli bir kahvaltı yapmalarını, evraklarını önceden hazırlamalarını ve trafiği hesaba katarak yola çıkmalarını tavsiye etti.
“LYS HAYATTAKİ PEK ÇOK SINAVDAN BİRİ”
LYS’nin hayattaki pek çok sınavdan biri olduğunun unutulmamasını ve sınava bu bilinçle girilmesi gerektiğini anlatan Dilmaç, sınavı istediği gibi geçmeyen öğrencilerin girdiği sınavı unutup bir sonraki hafta gerçekleştirilecek LYS’lere odaklanmasını tavsiye etti. Bir sınavdan başarısız olmanın diğerlerinde de başarısız olunacağı anlamına gelmediğini vurgulayan Dilmaç, sınava girecek tüm öğrencilere başarılar diledi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.