"Madde Bağımlılığı" konferansı

"Madde Bağımlılığı" konferansı
Karatay Belediyesi ve KTO Karatay Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan 3'üncü Karatay Konferansları'nın beşinci bölümünde KTO Karatay Üniversitesi İİBF Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kamil Alptekin konuşmacı olarak katıldı.

Doç. Dr. Kamil Alptekin; madde bağımlılığının fiziksel ve ruhsal boyutta aileye ve kullanana verdiği zararlara dikkat çekerek bağımlılık belirtileri, bağımlılık yaratan maddeler, koruyucu tedbirler ve tedavi aşamaları hakkında bilgi verdi. Alptekin “Tedavi noktasında tam bir iyileşmeden bahsetmek çok zor. Çünkü madde bağımlılığı bir beyin rahatsızlığıdır. Beyin iradeyi devre dışı bırakır ve yoksunluk belirtileri gösterir. Arkadaş grupları, aile yapısı, kişisel eğilimler ve sosyo-kültürel özellikler madde kullanımını tetiklemede etkin sebep olabilir. Bağımlılığın oluşabilmesi için kullanılan maddenin özelliklerine göre bir kez kullanılması bile yeterli olabilir. Sinir sisteminden boşaltım sistemine kadar tüm yaşamsal fonksiyonların kaybına yol açabiliyor. Toplumdaki sosyal yardımlaşma ve dayanışma, toplumsal sadakat, ailesel tutkunluk, kişisel iletişim kurabilme becerileri, maddeye ulaşım güçlüğü, uyuşturucu kullanımı ile ilgili doğru bilgilendirme gibi önleyici tedbirlerle madde bağımlılığının önüne geçilebilir.”dedi. Konferansa misafir konuşmacı olarak katılım gösteren Ankara Numune Hastanesi Amatem Sosyal Hizmet Uzmanı Ercan Mutlu ise; “Çocuklarınıza sorumluluk almayı öğretmelisiniz. Zamanı geldiğinde neyin zararlı olduğu mutlaka çocuklara öğretilmeli. Örneğin ilkokul çağına gelmiş bir çocuk ile sigaranın zararlarını konuşabilirsiniz. Ailelerin sınır koymaması, sosyal iletişim zayıflığı gibi sebepler çocukları farklı arayışlara sevkedebiliyor. Sanatsal ve sportif beceriler geliştirilmeli, değerler öğretilmeli, aile içi kuralların sınırları çizilmeli en önemlisi de yaşamlarına dahil olmalı ve güven ilişkisi kurulmalıdır.” dedi.

Konferans sonunda konuşmacılar Doç. Dr. Kamil Alptekin ve Ercan Mutlu’ya Karatay Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Baran tarafından çiçek ve hediye takdimi yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.