Madencilikte Yatırımcıya 'Veri' Kolaylığı

Madencilikte Yatırımcıya 'Veri' Kolaylığı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yasalaşan Ulusal Madenlerde Rezerv ve Kaynak Raporlama Sistemi ve Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası hazırlıklarında son aşamaya gelindi

ANKARA (AA) - Madencilikte son aşamasına gelinen raporlama ve veri bankası projesi ile Türkiye’de her türlü veri değerlendirilerek yatırımcıların maliyetlerinin düşürülmesi sağlanırken, yerli mühendise raporlama standardı eğitimi verilerek iş imkanları artırılacak.

AA muhabirinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Bakanlığın “Yerli Kaynakları Ekonomiye Kazandırma” hamlesi kapsamında milli maden veri bankası oluşturulacak.

Madencilikte veri bankası ve raporlama projesi iki ayaklı bir sistem şeklinde çalışacak. Sistemin ilk ayağı olan Ulusal Madenlerde Rezerv ve Kaynak Raporlama Sistemi (UMREK), bir maden sahasında yapılan arama ve işletme faaliyetlerine ait sondaj, analiz, test ve her türlü çalışma verisinin uluslararası standartlarda raporlanmasını, doğru, güvenilir ve şeffaf olmasını sağlayacak.

UMREK bünyesinde ayrıca, ulusal madenler için ulusal standartlara uygun bir maden raporlama standardı geliştirilecek.

Yurtdışından uzman maliyeti bitecek
Türkiye’deki jeoloji ve maden mühendislerinin hazırladığı ve finans kurumlarınca uluslararası geçerliliği olmayan raporlar, UMREK bünyesinde bağımsız bir kurul tarafından hazırlanacak. Böylece, finans kurumları ve bankalar tarafından kabul edilebilecek.

Halihazırda madenlere yapılacak yatırımlar için yurtdışından sertifikalı jeoloji ve maden mühendisleri getiriliyor, özel sektör bu hizmetlere büyük kaynak ayırmak durumunda kalıyor. UMREK ile özel sektörün yurtdışından uluslararası geçerliliği olacak raporlamaları hazırlaması için uzman getirmesine gerek kalmayacak.

Yerli mühendise imkan doğacak
Raporlamadaki standartlar UMREK tarafından belirlenecek ve bu alanda mühendislere gerekli eğitimler verilerek raporlama yapmaları sağlanacak.

UMREK’in kurulması ile Türk mühendislerine yeni iş imkanı, yatırımcılara ise doğru bilgi aktarılması hedeflenirken, Türkiye’de maden sektörünün gelişmesi sağlanacak ve maden borsasının altyapısı hazırlanmış olacak.

Veri bankası da hazır
Maden arama ve araştırma faaliyetleri esnasında üretilen her türlü sondaj karotu, kırıntı örnekleri, jeolojik örnekler ve bu örneklere ait tüm analiz, harita ve diğer bilgiler modern arşiv ve bilgisayarla donatılmış Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası’nda (TÜVEK) saklanacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.