Makedonya'da 26. Uluslararası Hıdırellez Bahar Şenlikleri

Makedonya'da 26. Uluslararası Hıdırellez Bahar Şenlikleri
Makedonya'nın güneydoğusundaki Valandova şehrinde 26. Uluslararası Hıdırellez Bahar Şenlikleri yapıldı

VALANDOVA (AA) - Makedonya'nın güneydoğusundaki Valandova şehrinde 26. Uluslararası Hıdırellez Bahar Şenliklerinin açılış töreni düzenlendi.

Valandova şehrine bağlı Çalıklı köyünde yapılan şenliğin açılış törenine, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, Makedonya Devlet Bakanı Beycan İlyas, Valandova Belediye Başkanı Nikolçe Çurlinovski, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal, MHP milletvekilleri Saffet Sancaklı ve Deniz Depboylu, Makedonya'dan milletvekillerinin yanı sıra Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.

Kara, burada yaptığı konuşmada, Hızır ve İlyas peygamberin yeryüzünde buluştukları gün sayılan Hıdrellez Bahar Şenliklerinin UNESCO'nun somut olmayan kültür mirası listesine alınması amacıyla Türkiye milli komisyonunun gerekli çalışmaları sürdürdüğünü ifade etti.

Hıdrellezin yenilenmeyi, geleceği, huzuru, umudu, doğanın canlanmasını, dostluğu ve hoşgörüyü simgeleyen evrensel bir bayram olma yolunda olduğunu kaydeden Kara, "Ne mutlu ki bu bayram şimdiden burada evrensel ve uluslararası bir nitelik kazanmıştır. Bu uluslararası bahar şenliği Makedonya'da yaşayan Türk toplumu için de bir birlik, beraberlik, dayanışma ve farklı bölgelerde yaşayan Türkler arasındaki bağı güçlendirme vesilesidir." diye konuştu.

Günal da, etkinlikte bulunmaktan dolayı duyduğu mutluluğu ifade ederek, birlikteliklerin devam etmesi temennisinde bulundu.

İki ülke arasındaki ilişkilerin de gelişmesine katkıda bulunan şenliklere destek veren herkese teşekkürlerini sunan Günay, "Bütün dileklerimiz bu Hıdrellez gününde kabul olsun. Tüm Türk dünyası, tüm insanlık için daha güzel günler olsun." dedi.

İlyas ise, şenliklerin geçmişten geleceğe tüm nesillere aktarılacak önemli geleneği temsil ettiğini belirterek, "Baharın gelmesini kutlandığı gibi Makedonya Türklerinin de birliğine ve beraberliğine vesile olmasına temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

Çurlinovski de, Valandova Belediye Başkanı olarak şenliklerin 26 yıldır daha da zenginleşerek devam etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şenliklerin her yıl yeni içeriklerle dostluk, kardeşlik, sevgi ve eğlence misyonunu paylaştığını söyledi.

Şenlik kapsamında Hıdrellez sergisi açıldı. Balkan ülkelerinden gelen halk oyunları ekipleri ve mehteran takımının gösteri yaptığı şenlikte, yağlı güreş oyunları da gelen ziyaretçilere görsel bir şölen sundu.

Makedonya Kültür Bakanlığı ile Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığının yanı sıra birçok kurum ve kuruluşun desteklediği Makedonya'daki Hıdırellez şenliği, 8 Mayıs'a kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.