Makedonya'da "Alfabe Günü" Kutlandı

Makedonya'da "Alfabe Günü" Kutlandı
MANASTIR (AA) - Arnavutların en önemli milli bayramı "Alfabe Günü", Makedonya'nın güneybatısındaki Manastır şehrinde düzenlenen törenle kutlandı.Manastır...

MANASTIR (AA) - Arnavutların en önemli milli bayramı "Alfabe Günü", Makedonya'nın güneybatısındaki Manastır şehrinde düzenlenen törenle kutlandı.

Manastır şehrindeki Arnavut Alfabesi Müzesi'ndeki törene Makedonya Başbakan yardımcıları Hazbi Lika ve Bujar Osmani ile Kültür Bakanı Robert Alagyozovski, Demokratik Bütünleşme Birliğinin (BDİ) Genel Başkanı Ali Ahmeti ve çok sayıda davetli katıldı.

BDİ Genel Başkanı Ahmeti, yaptığı konuşmada, 22 Kasım'ın Arnavut milletinin en büyük değerlerinden biri olduğunu ifade etti.

Bu tarihten itibaren Arnavutlarda bağımsızlık gibi önemli gelişmelerin meydana geldiğini aktaran Ahmeti, alfabenin oluşumuna katkı sağlayanların 109 yıl önce Arnavutluk tarihine çok büyük bir değer kattığını söyledi.

Makedonya Kültür Bakanlığı Sekreteri Valmir Aziri de kutlamalar kapsamında düzenledikleri sergiyle 109 yıl önce Arnavut alfabesine katkıda bulunanlara borçlarını ödemeye çalıştıklarını kaydetti.

Kutlamalar kapsamında Başbakan yardımcıları Lika ve Osmani de bugün Başbakanlıkta Arnavut eğitimcilere bir resepsiyon verdi.

Öte yandan, dün Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta'nın da katılımıyla Arnavut alfabesinin 109'uncu yıldönümü vesilesiyle Manastır kentinde bilimsel tartışma paneli düzenlendi.

22 Kasım 1908'de düzenlenen Manastır Kongresi'nde 36 harfli Latin alfabesi kabul edilmiş, 22 Kasım tarihi Arnavutlar tarafından "Alfabe Günü" olarak ilan edilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.